Panský dům č.p.63 - Toužim (dům)


Seznam lokalit v okolí


historická budova Panský dům č.p.63 - Toužim (dům) vzdálenost: 0 km

Nárožní dům s průčelím o 5 a 3 okenních osách, jenž byl postaven před rokem 1661. Jako panský úřednický dům byl přestavěn po požáru v roce 1847. V té době byl na dům přenesen alianční znak saského vévody a jeho manželky a hodiny. Příklad veřejné historické budovy.

Zděný, omítaný, frontonový, nárožní, jednopatrový objekt o 5 x 3 okenních osách. Fasáda je nečleněna, zvýrazněna je pouze hlavní římsa. Okna jsou obdélná ve štukových šambránách, shodně tak portál, který je pravoúhlý. Mezi 3. a 4. oknem se nachází alianční znak saského vévody Julia Jindřicha a jeho manželky Anny Magdaleny Lobkowiczové. Nápis v iniciálách: „V.G.G. I.H.H.Z.S.Z.V.W./V. 6.6.A.M.H.Z.S.E.V.W.G.P.V.H.L.1661.“ Střecha kryta eternitem, mimo osu osazena dvoupatrová věžička, ukončená jehlancem s větrnou růžicí, na níž je datum 1847. Místnosti jsou plochostropé nebo s trámovými stropy.

Dům je nehodnocen úpravou, která proběhla v roce 1947, kdy byla odstraněna původní omítka (dnes cementová) a členění fasády. Přízemí upraveno, v jeho prostorech se nacházejí obchody. 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz