Rozhledna Hostýn - Chvalčov (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Rozhledna Hostýn - Chvalčov (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Kamennou rozhlednu a kapli sv. Kříže v jednom nechala na Hostýně postavit Matice svatohostýnská v roce 1897. Okrouhlá stavba nesla původně vyhlídkovou věžičku a jméno císaře Františka Josefa I. Během století byla vížka odstraněna a nahrazena vyhlídkovou terasou, ze které můžete přehlédnout pěkný kus Moravy - v první řadě zvlněné Hostýnské vrchy na jedné straně a rovinatou Hanou na druhé.

Stavba věže byla zahájena v červnu roku 1897. Ačkoliv byla postupně vyrůstající rozhledna o měsíc později téměř smetena vichřicí, začalo se se stavbou rozhledny znovu. Dne 1. září 1897 místo navštívil císař František Josef I., který podepsal zakládající listinu rozhledny a dotkl se základního kamene, jenž byl posvěcen a vsazen do zdi věže. Rozhledna na počest této události začala nést jméno tohoto mocnáře.

Rozhledna byla vystavěna podle návrhu a představ P. Cibulky. Pan Ing. Václav Wittner z Olomouce pak celou stavbu zrealizoval a z velké části zafinancoval. Celkový náklad činil asi 18 tisíc zlatých. Otevřena byla 14. září 1898. Bohužel bez velkých oslav, neboť mocnářství bylo otřeseno smrtí panovníkovy choti Alžběty.

Půdorys rozhledny tvoří dva nestejně velké kruhy zdiva z tvrdého hostýnského kamene o síle 70–100 cm. Výška zděné části rozhledny činí 12 metrů (s dřevěnou nástavbou celkem 15 metrů). V minulosti navíc nesla nástavbu v podobě věžičky zakončené křížem. Celková výše tehdy činila 27 metrů. Věžička byla snesena v roce 1915 a k rozhlížení zbyla jen hlavní terasa překrytá jehlancovou střechou.

V letech 1957 až 1971 stavba sloužila jako retranslační stanice pro dálkový přenos televizního signálu a pro veřejnost byla uzavřena až do roku 1987, kdy byla 18. července opět zpřístupněna.

V letech 2002 až 2003 proběhla její celková rekonstrukce.

Od roku 1994 vévodí Hostýnu nová dominanta: 32 metrů vysoká větrná elektrárna. Zřejmě však nebude jedinou „modernou“ na tomto poutním místě: 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz