Moving Station - Plzeň Jižní Předměstí (historická budova)


Seznam lokalit v okolí


historická budova Moving Station - Plzeň Jižní Předměstí (historická budova) vzdálenost: 0 km

Smyslem projektu byla záchrana devastované nemovité kulturní památky, západního křídla budovy vlakového nádraží Plzeň – Jižní předměstí, která již od roku 1986 není využívána pro svůj původní účel, a nové uplatnění rekonstruovaného objektu pro různorodé kulturní aktivity příspívající k rozvoji cestovního ruchu.

Rekonstrukce budovy nádraží proběhla od ledna do září 2015 za přispění partnerů. Vlastníkem budovy je společnost Klotz a.s. a provozovatelem občanské sdružení Johan.

Bylo vystaveno multifunkční zařízení, kde budou proporčně zastoupeny hlavní kulturní disciplíny, které budou navzájem v permanení tvůrčí interakci. V úrovni mostu a vstupu je víceúčelová vstupní hala s využitím pro výstavní účely nebo jako malý sál. V úrovni mostovky vznikl také další malý sál (studio, foyer). V úrovni peronu se nachází velký multifunkční sál s mnohstranným kulturním využitím. Realizací záměru došlo tedy k záchraně a výraznému zlepšení funkčnosti a vzhledu objektu Jižního nádraží a zatraktivnění celé okolní městské části Plzně pro účely cestovního ruchu i pro potřeby obyvatel města.

Základní kompoziční myšlenkou návrhu bylo vytvoření dvou multifunkčních sálů užívajících celou šířku objektu a vytvoření dostatečného zázemí pro účinkující a návštěvníky. Budova nádraží tak dostala nové logické členění na tyto části:

  • vstupní secesní hala – výstavní prostory, malá scéna
  • malý sál (studio, foyer) v úrovni mostovky - výstavní prostory, malá scéna
  • velký multifunkční sál v úrovni peronu
  • zázemí multifunkčního kulturního zařízení –zkušebny, kancelář, šatny, sklady, sociální zařízení

Multifunkční kulturní zařízení je prostor, kde je možné prakticky prezentovat všechny žánry umění. Prostory mohou být využívány jako koncertní a taneční sály, galerie, projekční sály a divadlo. Sály jsou navrženy v souladu s požadavky provozu jako víceúčelové s variabilním hledištěm a jevištěm.

Volná dispozice prostoru ve spojení s variabilními technologiemi, umožňujícími bezpočetné varianty uspořádání, jsou hlavní charakteristikou moderního kulturního prostoru pro 21. století. Jeho použití umožní vytvoření klasického divadelního prostoru i úplné uvolnění dispozice sálu bez hlediště. Pro kukátkové uspořádání (divadlo, koncerty, projekce, přednášky...) je počítáno s jevištěm vybaveným mobilním pódiem v západní části sálu, které přiléhá ke stávajícímu provoznímu schodišti.

Podkroví bylo plnohodnotně využito. Západní část slouží jako zázemí a zbylá část pro umístění technologie VZT. Podkroví je komunikačně napojeno na stávající provozní schodiště na západě. Tím je dosaženo adaptace celého objektu na novou funkci s cílem obohatit městský charakter lokality. Využití objektu se předpokládá především pro menšinovou kulturní scénu v Plzni, tzv. site specific projekty.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz