Pivovar - Záhlinice (pivovar)


Seznam lokalit v okolí


pivovar Pivovar - Záhlinice (pivovar) vzdálenost: 0 km

Pivovar v Záhlinicích byl založen v roce 1895 a první výstav piva byl v roce 1896. Hned od svého vzniku proslul nejen výrobou zajímavého pivního moku, ale stal se i vyhledávaným centrem společenského dění městečka Záhlinic. Protože se pivovar nacházel v úrodném „kraji bez stínu“ – v oblasti Hané, známé pěstováním nejkvalitnějších sladovnických ječmenů, byla zásluhou pokrokového rolníka a dlouholetého starosty obce Františka Skopalíka (1822 – 1891) součástí pivovaru – na tehdejší dobu – velká a moderní sladovna (1899), která vyrábí slad klasickou humnovou technologií dodnes. Sladovna zpracovává sladovnické odrůdy jarního ječmene doporučené pro výrobu českého piva a navazuje tak na tradici zde vyráběných sladů.

Dnešní znovu obnovený provoz pivovaru byl zahájen 26. 06. 2016, tedy přesně po 120 letech, a tedy opět navazuje na tradici vaření piva na Jižní Hané v Záhlinicích. Původní pivovar byl postaven jako jeden z nejmodernějších parních pivovarů ve své době. O jeho vznik se také zasloužil místní rodák František Skopalík, který stál u zrodu Jednoty Záhlinicko Kvasnické (1861 – 1912) a svými myšlenkami přispěl k rozkvětu stavu rolnického. Na jeho počest je tedy  ležák  uvařený v Záhlinicích  nazván HOSPODÁŘ, jak byl po právu František Skopalík přezdíván.

Budiž tedy zachována památka tohoto rodáka, který měl nadevše hodnoty národní cti, veřejného blaha a konal vše ve  prospěch Vlasti a jeho národa.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz