Muzeum Františka Skopalíka - Záhlinice (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum Františka Skopalíka - Záhlinice (muzeum) vzdálenost: 0 km

Muzeum Františka Skopalíka se nachází v bývalém Obecním domě v Záhlinicích, naproti kostela.
Muzeum bylo zřízeno v roce 1935 na základě poslední vůle Františka Skopalíka, v šedesátých letech bylo ale uzavřeno. V roce 2007 byl založen Spolek přátel Skopalíkova muzea, který obnovil muzeum a památku našeho slavného rodáka.
František Skopalík (1822-1891), rodák ze Záhlinic, byl nejvýznamnější propagátor moderního polního hospodaření v té době. Už v roce 1857, poprvé v celém Rakousku - Uhersku, prosadil scelení pozemků. Propagoval pěstování cukrovky, zušlechtěného obilí, zvláště sladovnického ječmene. Doporučoval hnojení polí, upravil osevní postupy, zrušil pastviny a začal pěstovat vojtěšku a jetelinu. V Záhlinicích se objevilo první ruchadlo bratří Veverků, a roku 1874 zakoupil první parní mlátičku a téhož roku i žací stroj. Jako starosta obce působil celých 30 let. Požíval všeobecné důvěry, a proto snadno uskutečnil novoty dříve nebývalé – dlážděné chodníky podél domů, vysázení ovocných stromů na návsi, podél cest a potoků, vyštěrkování cesty a řádný odpad dešťové vody. Zřízení obecní cihelny a skály se stavebním kamenem zlepšilo příjmy obce a umožnilo stavby v obci. Ze skály na Slivotíně pochází i základní kámen Národního divadla s nápisem „Záhlinice na Moravě. Tobě, vlasti, ku oslavě“.
František Skopalík byl poslancem Zemského sněmu Moravského, od roku 1879 poslancem říšského parlamentu. Zajímavostí je, že mluvil vždy česky a oblékal hanácký kroj.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz