Bahno (osada)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Bahno (osada) vzdlenost: 0 km

První historická zpráva o obci je z roku 1388. Její jméno je odvozeno od bahnitých míst, která se v okolí nacházela.

Na zaátku 16. století náleelo Bahno Kuneši Bohdaneckému z Hodkova, který ho v první polovin 16. století prodal Jiíkovi Hášovi z Újezda. V 2. polovin 16. století bylo majetkem Jana Salavy z Lípy a brzy na to byla obec pipojena ke kesetickému panství a sdílela s ním osudy a do roku 1848.

V Bahn bylo 53 dom s 293 obyvateli. Domy v obci byly pízemní, nízké a kryté došky. Stavly se dvma adami podél obecní cesty vedoucí k Bahýnku. Na návsi stála škola (patrová budova) a zvonice. V dolejší ásti obce byl rybníek, který byl napájený pouze dešovou vodou. Bahno byla velice zdravá osada, kde se nikdy neprojevily ádné nakalivé nemoci. Obyvatelé obce se doívali prmrného vku 35 let. Nejstarší rodina ijící v Bahn byla rodina Charvátova.

Celá obec mla výmru 335 ha. Lada a bahniska kolem obce byla promnna v pole, luka nebo osázena ovocnými a lesními stromy. Pstovaly se zde všechny druhy obilí a v menší míe i luštniny a také cukrovka. Obecní jmní se skládalo ze 14 ha 37 a lesa, 7 ha 47 a luk a 48 ha 40 a polí.

Bahno náleelo farou k Bykáni, poštou do ervených Janovic, telegrafní stanicí do Úmonína, etnickou stanicí do Zbraslavic a zdravotním obvodem ke Keseticím. Nejbliší elezniní zastávka byla Bahno na dráze Kutná Hora – Zru nad Sázavou.

V letech 1945 – 1960 psobil v Bahn samostatný národní výbor. K jeho správnímu obvodu patily osady Bahýnko a Krasoovice. Poátkem 50. let mla obec vetn osad 62 obytných dom a ilo zde pibin 350 obyvatel. Byli to vtšinou drobní a stední zemdlci. V obci provozovali své ivnosti ková, tesa, obuvník, zedník a mlyná. Nacházely se tu dva hostince a obchod se smíšeným zboím. V prbhu 50. let soukromý obchod nahradila prodejna Jednoty a hostinec zstal jen jeden.

Základní vzdlání získavaly dti ve zdejší škole, která fungovala od roku 1820 a do roku 1964, kdy byla zrušena a dti zaaly dojídt do základní školy v Malešov.

15.ervna 1957 došlo k vytvoení jednotného zemdlského drustva (JZD), do jeho ela se postavil Jaroslav Bakora. Na zaátku roku 1958 hospodail soukromn pouze jeden zemdlec ostatní vstoupili do zemdlského drustva. V beznu roku 1960 došlo ke slouení místního drustva s nkolika dalšími. Slouení JZD pineslo nutnost spojit i jednotlivé národní výbory, a tak v polovin roku 1960 MNV Bahno zaniká a obec Bahno se stává osadou obce erníny.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz