Bahno (osada)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Bahno (osada) vzdálenost: 0 km

První historická zpráva o obci je z roku 1388. Její jméno je odvozeno od bahnitých míst, která se v okolí nacházela.

Na začátku 16. století náleželo Bahno Kuneši Bohdaneckému z Hodkova, který ho v první polovině 16. století prodal Jiříkovi Hášovi z Újezda. V 2. polovině 16. století bylo majetkem Jana Salavy z Lípy a brzy na to byla obec připojena ke křesetickému panství a sdílela s ním osudy až do roku 1848.

V Bahně bylo 53 domů s 293 obyvateli. Domy v obci byly přízemní, nízké a kryté došky. Stavěly se dvěma řadami podél obecní cesty vedoucí k Bahýnku. Na návsi stála škola (patrová budova) a zvonice. V dolejší části obce byl rybníček, který byl napájený pouze dešťovou vodou. Bahno byla velice zdravá osada, kde se nikdy neprojevily žádné nakažlivé nemoci. Obyvatelé obce se dožívali průměrného věku 35 let. Nejstarší rodina žijící v Bahně byla rodina Charvátova.

Celá obec měla výměru 335 ha. Lada a bahniska kolem obce byla proměněna v pole, luka nebo osázena ovocnými a lesními stromy. Pěstovaly se zde všechny druhy obilí a v menší míře i luštěniny a také cukrovka. Obecní jmění se skládalo ze 14 ha 37 a lesa, 7 ha 47 a luk a 48 ha 40 a polí.

Bahno náleželo farou k Bykáni, poštou do Červených Janovic, telegrafní stanicí do Úmonína, četnickou stanicí do Zbraslavic a zdravotním obvodem ke Křeseticím. Nejbližší železniční zastávka byla Bahno na dráze Kutná Hora – Zruč nad Sázavou.

V letech 1945 – 1960 působil v Bahně samostatný národní výbor. K jeho správnímu obvodu patřily osady Bahýnko a Krasoňovice. Počátkem 50. let měla obec včetně osad 62 obytných domů a žilo zde přibižně 350 obyvatel. Byli to většinou drobní a střední zemědělci. V obci provozovali své živnosti kovář, tesař, obuvník, zedník a mlynář. Nacházely se tu dva hostince a obchod se smíšeným zbožím. V průběhu 50. let soukromý obchod nahradila prodejna Jednoty a hostinec zůstal jen jeden.

Základní vzdělání získavaly děti ve zdejší škole, která fungovala od roku 1820 až do roku 1964, kdy byla zrušena a děti začaly dojíždět do základní školy v Malešově.

15.června 1957 došlo k vytvoření jednotného zemědělského družstva (JZD), do jehož čela se postavil Jaroslav Bačkora. Na začátku roku 1958 hospodařil soukromně pouze jeden zemědělec ostatní vstoupili do zemědělského družstva. V březnu roku 1960 došlo ke sloučení místního družstva s několika dalšími. Sloučení JZD přineslo nutnost spojit i jednotlivé národní výbory, a tak v polovině roku 1960 MNV Bahno zaniká a obec Bahno se stává osadou obce Černíny.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz