Kostel Narození Panny Marie - Písek (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Narození Panny Marie - Písek (kostel) vzdálenost: 0 km

Výstavba kostela započala zřejmě v první polovině 13. století, krátce po založení města. Pro stavbu bylo vybráno místo u městských hradeb, v prostoru dnes lidově nazývaném Na bakalářích (tento název je odvozen od píseckých škol, které zde byly od 16. do 19. století, a od učitelů bakalářů). V 16. století bylo započato se stavbou zvonice v jižním průčelí kostela, na místě původní věže a rovněž byly postaveny renesanční štíty boční lodě, po odbourání původní sakristie. Mezi lety 1741 a 1743 byla k jižní lodi chrámu přistavěna barokní kaple svatého Jana Nepomuckého. V roce 1726 byla před severní vstupní portál představěna předsíň mírně obdélného půdorysu. Poslední stavební úpravy následovaly v letech 1855-56, kdy bylo nově zbudováno schodiště na kruchtu v síle západního zdiva severního průčelí věže. Ve stejné době byla také zbořena předsíň před severním portálem a odbourána stará sakristie při severním boku presbyteria. Roku 1886 došlo k částečné regotizaci kostela podle návrhu Josefa Mockera. Do roku 1549 se kolem kostela nacházel hřbitov.

Gotický bazilikální kostel s trojlodím v historickém centru města Písku se nachází na urbanisticky a historicky významném místě v sousedství hradební zdi. Kostel je situován téměř na nejvyšším místě plochy, která byla obehnaná opevněním. Písecký kostel je snad nejtypičtější církevní architekturou z počátku českých gotických měst, postavený v první polovině 13. století, která se nám dochovala do dnešních dnů, jako cenný příklad gotické architektury. Jedná se o architektonicky zajímavou stavbu z první poloviny 13. století, která má velmi cenné exteriéry a interiéry s hodnotnými historickými konstrukcemi, architektonickými detaily a stavebními prvky. Zejména se jedná o zaklenutí křížovými žebrovými klenbami s konzolami v trojlodí, dále křížová klenba s paprsčitým závěrem v presbytáři, křížové klenby v sakristii, valené klenby v podvěží a i zaklenutí kupolí s lucernou v kapli sv. Jana Nepomuckého. Dochovala se i řada architektonických a řemeslných prvků jako jsou gotické kamenné portály, gotické sedlové portály, kamenné podlahy, hrotitá okna s vitráží. Největší dochovanou uměleckohistorickou hodnotou v kostele jsou pozdně románské a raně gotické nástěnné malby na mezilodních pilířích.

Ve zvonici jsou zavěšeny čtyři novodobé zvony pořízené především zásluhou velkorysého finančního daru zprostředkovaného od zahraničních dárců děkanem Josefem Jiranem (1990-2001). Prvním byl zvon Panna Maria s nápisem: Panně Marii patronce města / pod ochranu tvou se utíkáme po obvodu: donum benefactorum germ. et helv. (= Dar německých a švýcarských dobrodinců) / 1243 · 1991. Poté následovala trojice zvonů - sv. Václav s nápisy: Svatý Václav / Svatý Václave vévodo české země nedej zahynouti nám ni budoucím po obvodu pak: Písek 1234(!)-1993 / Donum benEfactorum (= Dar dobrodinců); Sv. Cyril a Metoděj: sv. Cyril a Metoděj / ve jménu Páně se rozeznívám slovo Boží je mnou hlásáno po obvodu: občané městu Písek / 1243 - 1993; Jan Hus: mistr Jan Hus / hledej pravdu slyš pravdu uč se pravdě miluj pravdu drž pravdu až do smrti po obvodu: Jitex městu Písek / 1243 - 1993; všechny zvony posvětil budějovický biskup Antonín Liška. Zvony pocházejí z dílny rodiny Dytrychovy z Brodku u Přerova. 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit







zdroj: www.KrasneCesko.cz