Dalešice (pivovar)


Seznam lokalit v okolí


pivovar Dalešice (pivovar) vzdálenost: 0 km

Dalešický pivovar byl založen patrně již koncem 16. stol. V jádru raně barokní areál sestávající z ojediněle dochovaného souboru technologických budov byl stavebně upraven v závěru 19. stol.

Ačkoli se v Dalešicích vařilo pivo již od konce 16. století, pivovar se dostal do širšího povědomí veřejnosti až teprve před 35 lety poté, co si jej z více než 150 dalších objektů vybral režisér Jiří Menzel a na motivy Hrabalovy knihy natočil film Postřižiny. V té době byl již pivovar tři roky nefunkční a nezadržitelně chátral a to až do roku 1999, kdy jej získali současní majitelé. Ti jej díky citlivé rekonstrukci zachránili a od roku 2002 se u nás opět vaří pivo.

Starý pivovarský zákon říká, že k výrobě piva se smí použít jen vody, sladu, chmele a kvasnic a během výroby do něj nemá být nic přidáváno, ani z něj odebíráno. Dalešické pivo se od znovuotevření pivovaru v roce 2002 vaří výhradně tímto klasickým způsobem, nepasterizuje se ani nefiltruje a zůstává tak zcela přírodním produktem. Pravidelně se u nás vaří Dalešická jedenáctka – světlý ležák, Dalešické májové – světlý speciál 13% a Fledermaus – tmavý speciál 13%, Kouřící Králík – polotmavý ležák 12%. Příležitostně vaříme další piva: Bock – světlý speciál 16%, Wiener – za studena chmelený vídeňský ležák 12%, Anton Dreher – extra hořký ležák 12%, Osvald 10% - světlé výčepní pivo chmelené deseti druhy českých a moravských chmelů.

Z historické části pivovaru je zřízeno unikátní Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví a na místě původní sladovny je dnes příjemná nekuřácká restaurace, kde si kromě dalešického piva pochutnáte na poctivých jídlech pivovarské kuchyně. Ve stylových prostorách historické budovy, kde mimo jiné zasedala filmová správní rada pivovaru, dnes organizujeme svatby, oslavy a netradiční firemní akce. Součástí areálu je také poetický hotel ideální pro romantický víkend, rodinný pobyt či cyklistickou dovolenou. Během celého roku pořádáme nejrůznější kulturní, sportovní a gastronomické akce.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 8.0000







zdroj: www.KrasneCesko.cz