Socha sv. Floriána - Heřmánkovice (socha)


Seznam lokalit v okolí


socha Socha sv. Floriána - Heřmánkovice (socha) vzdálenost: 0 km

Barokní socha svatého Floriana byla postavena na křižovatce polních cest v jižní části Heřmánkovic. Ta „Olivětínská“protínala jednotlivé polnosti až do Olivětína a z ní postupně odbočovaly cesty na Benešov. Na podstavci je už nečitelný nápis k jaké příležitosti byla socha postavena a letopočet s iniciálami: 18 JM 11. Na hranolu v horní části je reliéf svatého Jiří. Zakončení tvoří socha sv. Floriana v životní velikosti.

Pro nepřístupnost a poškození sochy (cesty zrušeny v 70. letech, nyní je zde ohrazená pastvina, socha vykloněna kupředu, narušen základ), obec Heřmánkovice legální cestou nechala sochu v roce 2012 vyzvednout, rozdělit na jednotlivé segmenty a opravit.

V roce 2014 ji s finanční pomocí občanského sdružení Omnium Broumov umístila na důstojnější místo na prostranství v horní části obce. Zde byla odborně znovu sestavena mistrem kameníkem panem Jiřím Stryjou a Antonínem Herzogem. Kovové trny, které spojují jednotlivé segmenty , jsou původní a utěsněny dvousložkovou pryskyřicí. Původně byly dokonale zality olovem- ve spodní části trn byl zalit bočním kanálkem a trn upevňující sochu byl zalit kanálkem mezi nohama sochy a kanálek samotný zaslepen). Spáry zality, socha očištěna od drobných zbytků až tří vrstev(!) původního nátěru. Na závěr byla socha ošetřena konzervačním nátěrem. Nápis na soše: Zu (1 -2 slova nečitelná) / Hat diese statua / er Richten Lassen / 18 JM 11 svádí k domněnce, že socha sv. Floriana byla postavena už před rokem 1811 i vzhledem k jejímu barokním vzhledu. (Richten – vyrovnat, opravit, upravit). Úprava okolí byla provedena na náklady obce dle zpracované projektové dokumentace. ( Výsadba zeleně v okolí sochy bude provedena podzim - jaro.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz