Městský dům - Olivětín (zajímavost)


Seznam lokalit v okolí


historická budova Městský dům - Olivětín (zajímavost) vzdálenost: 0 km

Přízemní dům středověkého původu s polovalbovou střechou prosvětlenou průběžným vikýřem a drobnými segmentovými vikýřky sloužil jako prádelna benediktýnského opatství, poslední úpravy v letech 1844-1886. Stojí na třídě Soukenická č.p. 39.

Jedná se o přízemní stavbu obdélníkového tvaru s polovalbovou střechou. Na jižní straně je podélný větrací vikýř, téměř přes celou délku střechy a nad ním tři vikýře segmentového tvaru. Na severní straně tyto prvky odbourány. Jižní strana je kryta břidlicovými šablonami, severní živnicovými pásy. Fasáda budovy je členěna páry rohových lisen a šambránami s ozdobným prvkem nad horní částí. Štít je rozdělen patrovou římsou, nad ní je pár obdélnikových oken a pár oken půdních ve tvaru půlkruhu.

Okna jsou oddělena třemi svislými lisenami, nad kterými je lisena vodorovná. Okolo oken šambrány. Půdní vchod se nezachoval, byl však ohraničen dvěma páry empírových pilastrů s kruhovou kartuší v supraportě, ve které je znak benediktýnského opatství s iniciálami opata Nepomuka Rottera (1844-86) - toto je období poslední přestavby benediktýnské prádelny, jejíž původ sahá do doby pozdně středověké.

Interiér: stropy obytných místností jsou trámové se záklopem, podepřené příčným středovým trámem (dnes zčásti překryté). Zadní (severní část) je klenuta valeně s lunetami. Prostor hlavní světnice je předělen novodobou příčkou. Dveře novodobé, u vchodových ponechán pískovcový portál, který byl dodatečným dozděním zmenšen. Původní šestitabulková okna nahrazena čtyřtabulkovými. Hospodářská část je klenuta valenou klenbou s lunetami, krov je hambalkový, dvoupatrový.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz