Šolcova kalvárie u kostela - Božanov (sousoší)


Seznam lokalit v okolí


socha Šolcova kalvárie u kostela - Božanov (sousoší) vzdálenost: 0 km

Monument je situován ve svahu na travnaté ploše pod kostelem nedaleko silnice. Vyhotoven je z místního pískovce. Celek stojí na dvou pískovcových deskách. Horní deska tvoří základnu skulptury. Navazující podstavec je vůči dvěma postranním pilířům předsazený. V dolní části je ozdoben reliéfem Božího beránka s křížem . Nad ním je vytesán latinský nápis „ECCE AGNUS DEI“. Podstavec je směrem nahoru ozdoben olivovým věncem, v němž je vytesán německý nápis. Nad olivovým věncem je další ozdobný prvek v podobě festonu. Po obou stranách podstavce jsou umístěny pilíře se sochami světců. Pilíře mají ve spodní části vytesaný německý nápis. Po stranách jsou zdobeny volutami. Na čelní straně jsou obohaceny o reliéfně stylizované květy. Nad nimi se nachází feston. Na bocích jsou pilíře zdobeny reliéfy barokních střapců. Společným prvkem pro podstavec a oba pilíře je kládí s římsou, která je uprostřed zdobena dvěma hlavičkami andílků. Na rovnou deskovou římsu usedá pilíř s krucifixem doprovázen po stranách sochami světců. Pilíř je ve střední části zdoben nikou, ve které jsou reliéfně zobrazeny dvě hlavičky okřídlených andílků na nebi a nad nimi srdce s křížem obklopené svatozáří. Nika je nad konchou ozdobena hlavičkou andílka obepínaná festonem.

Na římse, heraldicky vpravo od pilíře, je situována socha Panna Marie, heraldicky vlevo od pilíře stojí socha sv. Jana. Obě sochy jsou ozdobeny kovovou pozlacenou svatozáří. Obě upírají své pohledy nahoru k Ukřižovanému. Na pilíř navazuje krucifix. U paty krucifixu klečí Máří Magdaléna. Pravou rukou drží Ukřižovanému nohu, levou rukou si utírá slzy. Nádoba s mastí a lebka obtočená hadem je umístěna heraldicky vlevo od paty krucifixu. Kristova hlava s kovovou trnovou korunou je natočena heraldicky vpravo dolů. Kristova bederní rouška je rozevlátá do prostoru. Na zadní straně pilíře je vyryt nápis se jménem pořizovatele a vročením.

Nápisy: dole-vlevo na sloupku: Weib, dass ist sei Sohn, uprostřed: Ecce Agnus Dei, vpravo na sloupku: Siehet, das ist deine Mutter. vprostřed: Ihr alle die Ihr auf diesem Wege vor uiber gehet, sehet ob irgend ein Schmertzrn zu finden sey der meinen Schmertz gleich sey. Kon.Lib.Iere vzadu: zu hern Jesu gekreizigten hat diese Statue erbauen Iassen Johann George Tölg Schölke 1796


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz