Boží muka - Radošovice (boží muka)


Seznam lokalit v okolí


boží muka, kříž, kaplička Boží muka - Radošovice (boží muka) vzdálenost: 0 km

Archaická kamenná sloupková boží muka byla postavena v roce 1630 na paměť morové nákazy. Je miimořádnou ukázkou kamenných pilířkových božích muk s přežívajícím pozdně gotickým tvaroslovím, s doloženým původem spojeným s historickou událostí (morová nákaza). Kvalitní kamenická práce, okosené části dříku, tesané niky lucerny doplněné novodobými obrazovými výplněmi. Vzhledem k umístění božích muk v otevřené ploše návsi plní boží muka mimořádnou urbanistickou funkci pro charakter návsi i celého intravilánu obce. Po obou stranách Boží muky jsou pamětní desky.

Na jedné stéle je nápis: Původní čeští obyvatelé, společně s novými osídlenci německé národnosti, ze Švábského Falce, postavili tento morový památník. Morová epidemie v letech 1530, 1620-1630, byly příčimou vymření většiny českých obyvatel.

Na druhé stéle je nápis: Ves Radošovice je ves zádružná, založena členem rodu Slavníkovců Radošem a po něm pojmenována. První písemná zpráva je z roku 1118 a je uložena v archívu kláštera ve Vyšším Brodě.

 

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit






zdroj: www.KrasneCesko.cz