Měšťanský dům č.p.104 - Broumov (zajímavost)


Seznam lokalit v okolí


architektonická zajímavost Měšťanský dům č.p.104 - Broumov (zajímavost) vzdálenost: 0 km

Velkoměstsky pojatý dvoupatrový dům kavárny Herzog, významný doklad stavebního vývoje města Broumova na konci 19. století.

K řadovému dvoupatrovému hloubkově orientovanému domu s hlavním průčelím směřujícím do Mírového náměstí náleží zadní, rovněž dvoupatrová budova s průčelím směřujícím do Ulice Máchovy. Hlavní průčelí do náměstí je trojosé. Řešení parteru s širokou prosklenou střední plochou a s dveřmi po obou jejich stranách je opakováno v patře za vykonzolovaným balkónem opatřeným litinovým zábradlím. První a druhé patro odděluje výrazná kordonová římsa, ve druhém patře je nad prosklenou plochou sdružené okno a vždy po jednom okně nade dveřmi. Tyto otvory jsou půlkruhově zaklenuty.

Fasáda má bohatou výzdobu, člení ji další římsy, štuková pásová bosáž, štuková výzdoba v dekorativních druhorokokových formách uplatněná na ploše i na některých architektonických článcích, některé dřevěné prvky jsou zdobně vyřezávané. Bohatě profilovaná korunová římsa je vyložena na konzolkách. Uprostřed nad hlavní římsou nad budovu vystupuje výrazný zvlněný štít s volutovými křidélky a se dvěma půlkruhově zaklenutými okny. Rovněž štít je opatřen bohatou štukovou výzdobou s vročením 1898. Nad prostorem osvětlovaným okny ve štítu a umístěným před mansardovou střechou budovy je vysoká stříška završená hrotnicí. Tříosé dvorní průčelí je hladké. Vnitřní dispozice hlavní budovy je rozvržena do příčného trojtraktu s chodbou za hlavním vchodem. Schodiště je tříramenné se zdobným litinovým zábradlím. V patře je velký sál s bohatou štukovou výzdobou, zrcadly a dvěma velkými plátny malíře Adolfa Tinzmanna.

Vstupuje se původními kazetovými dveřmi s vyřezávaným motivem v supraportě. Zadní budova má průčelí do Máchovy ulice trojosé, předělené dvěma výraznými profilovanými kordonovými římsami a výraznou profilovanou hlavní římsou. nad okny se uplatňují frontony, okna jsou rámována profilovanými šambránami. Soubor movitých věcí: 1. Závěsný obraz Alegorie I - s Dianou a Apollónem (z velkého sálu v prvním patře) je olej na plátně (o výšce 217 cm a šířce 377 cm) v původním dřevěném zlaceném rámu se štukovým reliéfem palmet a perlovce. Jedná se o figurální kompozici s pastózní barevnou vrstvou sytých živých barev, provedenou virtuózní technikou akademicky školeného umělce. Na temnosvitném pozadí ostrovní krajiny s bujnou vegetací je zachycen kamenitý břeh s dovádějícími nymfami, satiry, kentaurem a božstvy. V ústřední skupině vpravo je nejvýraznější figurou bohyně Diana s vavřínovým věncem na hlavě, níže vedle ní je polonahý Apollón. Kompozici doplňují symboly hojnosti a pomíjivosti. Signatura nebyla nalezena, dílo se však připisuje broumovskému malíři Adolfu Tinzmannovi podle signovaného pendantu Alegorie II, který Adolf Tinzmann vytvořil patrně okolo roku 1898. 2. Závěsný obraz Alegorie II - s múzami (z velkého sálu v prvním patře) je olej na plátně (o výšce 217 cm a šířce 377 cm), signovaný vpravo dole A.Tinzmann, v původním dřevěném zlaceném rámu se štukovým reliéfem palmet a perlovce. V krajině na pobřeží se vzrostlou vegetací na temnosvitném pozadí je sloupová architektura přístavního mola ověšená květinovými girlandami, s terasami ustupujícími do pozadí a s múzami stojícími na břehu. Ústřední postavou je na terase stojící plavovlasá múza se vztyčenou levicí, v pravé ruce držící strunný nástroj. Oděná je v červenobílé říze a opírá se o sloup. Na klidné vodní hladině plují dvě bílé labutě, k přístavišti připlouvá loďka se špičatou přídí a jásající šestičlennou družinou stojících a sedících mužů a žen, ověnčených vavřínovými věnci. Na loďce i vodní hladině jsou květy růžových růží, růž jsou také součástí bohatého aranžmá baňatých váz na sloupcích přístaviště. 3. Šest zrcadel (z velkého a malého sálu v prvním patře). Jedná se o tři zrcadla o výšce 260 cm a šířce 172 cm, dvě zrcadla o výšce 285 a šířce 51 cm a jedno zrcadlo o výšce 285 cm a šířce 63 cm, pocházející z konce 19.století a vyrobená a rozmístěná patrně podle návrhu broumovského stavitele Huberta Meiera. Čtyři zrcadla jsou volně zavěšená, dvě jsou vsazená do táflování průčelí s balkónem. Zarámovaná zrcadla mají zlacené rámy se štukovými reliéfy. 4. Stropní osvětlovadlo ve velkém sále v prvním patře je zasazeno v kruhové objímce do štukové výzdoby stropu, vyrobeno je z pískovcového skla, po obvodu a uprostřed má proveden ozdobný brus.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz