Zámek - Němčice (zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Zámek - Němčice (zámek) vzdálenost: 0 km

Kdy přesně panské sídlo a poplužní dvůr v Němčicích vznikly, není zcela jasné. O středověkých dějinách lokality prameny příliš mnoho nesdělují. Dvůr je zde doložen na počátku 15. století. V 16. století, v době, kdy Němčice patřily Kocům z Dobrše, zde zcela jistě tvrz ani poplužní dvůr nebyly. Jejich vznik spadá až do doby, kdy se majitelem stal Adam Chřepický z Modliškovic (1582). Výslovně zmíněny jsou však teprve v roce 1629. Podrobnější zprávy o objektech máme až od 2. poloviny 17. století. V letech 1726 až 1727 nechal Jan Felix Chanovský z Dlouhé Vsi postavit zámeckou kapli sv. Jana Nepomuckého. Původně pravidelně řešená zahrada francouzského stylu u barokního zámku. V letech 1810 - 20 upravena na romantický krajinářský park.

Zámek byl potomkům Dlouhoveských po vyřízení restitucí v tomto roce opět navrácen a snad se dočká i s přilehlým parkem opravy. Do majetku rodu také patří statky v Kraselově a Hodějově u Strakonic. Majetek v restituci převzal po Janu Ignácovi jeho starší syn Václav (*1946), mladší syn Jan (1948-1971) zahynul po motockylové havárii.

Zámek zůstává ve stejném stavu, ale je hlídaný a zabezpečený. Zeď obklopující zámecký areál je v troskách. Je zde elektrický ohradník a ve zpustlém parku se pasou ovce. Na zákaz vstupu upozorňují společnosti SILVAGRO, kterou vlastní rodina Dlouhoweských.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz