Kamenný kříž - Kyje (kříž)


Seznam lokalit v okolí


boží muka, kříž, kaplička Kamenný kříž - Kyje (kříž) vzdálenost: 0 km

Pískovcový krucifix v intravilánu obce, doklad tvůrčích schopností místních kameníků v 19. století.

Socha čelem natočená k silnici, na západ. Celá ze stejného pískovce místní provenience. Socha je postavená na deskách položených na terénu, menších z hrubě otesaného pískovce. Základna je schůdek z pískovcových desek. Podstavec sochy má v horní části ustupující simu. Na podstavci postavený střední pilířek je opracovaný plasticky ze čtyř stran (v čelní a zadní straně podrobně, zjednodušeně ze stran). Základna podstavce pod středním pilířkem má vpředu dvakrát vpadlou obdélnou plochu, prři okraji rámovanou oblounem, uvnitř se dvěma větévkami olivy. Při okraji rámování, nahoře čelně vlevo, je číslice 18 a vpravo ve stejném místě číslice 58 (dohromady vročení 1858 autentickým vhloubeným písmem). Střední piířek v dolní části po stranách má dovnitř točené voluty odkazující tvarekm k baroku, ale s dekorativními detaily olivových snítek, odkazujících ke klasicismu. Mezi volutami je v kruhovém medailonu vystouplý symbol srdce probodnutého mečem a se špatně znatelným nápisem "MARIA". Medailon je rámován lístky růže a růži připomíná.

Od volut po stranách přechází ke středu konvex-konkávním zalomením a vzedmutím dvě voluty, tvaru rostlinných proutků s lístky, které se proti sobě dovnitř zatáčejí a setkávají nad medailonem se srdcem P. Marie. Po stranách, na patkách páskem tordovaných sloupků jsou vinné hrozny a hlavice sloupků jsou pseudoiónské. Nad hlavicemi sloupků jsou nahoru do oblouku vzepjaté snítky olivy. Mezi sloupky, na principu edikuly je mělká nika s postavou P. Marie se sepjatýma rukama. Podobná nika ze strany čelně zleva pilířku má figurální motiv s postavou sv. Václava, čelně vpravo v nice postava sv. J. Nepomuckého a stejná nika zezadu postavu sv. Floriána. Vzadu pod sv. Floriánem, je nápisová vystouplá plocha (dolů konvexní, po stranách s volutami). Profilovaná římsa na vrcholu středního pilířku má na okrajích nahoře halvičky okřídlených andílků. Na nárožích římsy dvojice hlav andílků, jednu hlavičku ve středním úseku. Stejné provedení ze všech stran.

Za hlavičkami andílků konkávní vzedmutí zakončené páskem a deskou nahoře. Nad deskou nad andílky je konkávně a kónicky vzedmutý podstavec kříže, v jehož čelní straně je vysoký reliéf ležícího beránka na svisle a rytmicky profilované římsičce. Krucifix stojí na pravidelném plintu s vystouplou a zdrsněnou ploškou zepředu a hladkými stěnami do ostatních stran. Masivní kříž má zakončení trny a zaoblením, Kristus má nohy opřené o lebku a pod ní jsou zkřížené kosti. Prázdné plochy po stranách sochy jsou dekorované rostlinnými detaily. V čelní straně, v římse pod hlavami andílků, je železný kovaný návěs na lampu, která je plechová a dekorativní (asi z roku kolem 1900).


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz