Sousoší Nejsvětější Trojice - Podůlší (sousoší)


Seznam lokalit v okolí


socha Sousoší Nejsvětější Trojice - Podůlší (sousoší) vzdálenost: 0 km

Trojiční sousoší zhotovené žernovským kameníkem a sochařem Janem Zemanem v r. 1846. Doklad výtvarných schopností místních kameníků.

Sousoší Nejsvětější Trojice situováno uprostřed návsi po pravé straně ve směru Železnice-Jinolice, poblíž hasičské zbrojnice. V kovovém oplocení na rozcestí, na kamenných přisazených sloupcích postaven sokl, v čelním pohledu v oválné kartuši s vegetabilními motivy dvouřádkový text: "ORODUG ZA NÁS SWA/ TA BOŽI RODIČKO".

Levá a pravá strana soklu s listovou oválnou paspartou bez nápisu, zadní strana soklu hladká s textem: "obnoveno roku 1867". Monumentální podstavec o velikosti 140 cm, v rozích na čelní a zadní straně se sloupky (na čelní straně sloupky zdobeny spirálovitým rostlinným zdobením, na zadní straně s kanelurováním, hlavice s volutami). V nikách podstavce reliéfní zobrazení světců.

V čelním pohledu P. Marie Immaculata stojící na zemském globu, se sepjatýma rukama. Po pravé straně soklu sv. Florián držící v pravé ruce praporec, vědérkem v levé ruce ulévá hořící dům, s nápisem sv. Florián. Po levé straně soklu sv. Václav ve zbroji, v knížecí čapce a praporcem v pravé ruce a štítem s orlicí v levé ruce, nápis pod reliéfem S. Waclaw.

Vzadu na podstavci sv. Jan Nepomucký držící kříž v pravé ruce, levá ruka s ratolestí, pod reliéfem nápis sv. Ján z nepomuků. Nápisy pod světci ve festonech. Velikost reliéfů světců je 95 cm, reliéf P. Marie o velikosti 105 cm. Podstavec ukončen mohutnou přesahující odstupněnou hlavicí v tloušťce 35 cm, šíři 135 cm s volutovými křidélky ve středu. Římsa ve vrcholu vzdutá, zdobená rostlinným motivem. V odstupněné římse v čelním pohledu otvor po držáku ramene lucerny. Bohatá členěná římsa s okřídlenými tvářemi andílků po pravé a levé straně, uprostřed vzduté římsy hrozen vína s listovím. Pod reliéfy figur světců na soklu květinové festony se jmény jejich označení.

Na plintu o čtvercové základně sousoší Ježíše Krista s Bohem, v podnoží s globem a okřídlenými hlavičkami andílků po stranách. Velikost postav v mírně podživotní velikosti, nad skupinou figur ve vrcholu oválného obláčkového pozadí se vznáší holubice Ducha Svatého. Sedící postavy- vlevo Ježíš Kristus s opřeným břevnem kříže o levé rameno, vpravo Bůh Otec s levou rukou položenou na srdci, pravé ruce postav v gestu pozdravu. Na zadní straně figurálního sousoší v obdélné jednoduché paspartě pětiřádkový nápis: "KU CTI NEYSWĚTEGSSI/ TROJICE PRACOVAL/ Z NAKLADU OBCE PODU/ LEŠSKE GAN ZEMAN Z/ ŽERNOVA MDCCCXXXXVI".


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz