Venkovská usedlost č.p.64 - Železnice (usedlost)


Seznam lokalit v okolí


lidová architektura Venkovská usedlost č.p.64 - Železnice (usedlost) vzdálenost: 0 km

Doklad lidové architektury, původní zástavba obce z počátku 19. století se zachovanými truhlářskými a tesařskými prvky včetně půdorysu stavby. 

Před objektem je studna a menší zahrádka. Materiál dřevěný roubený, tesař Václav Haratický r. 1794. Dispozice: štítová orientace, jednotný přízemní, stěnové kleštiny (ve štítovém průčelí dvě, zleva od průčelí dvě, jedna zprava od štítového průčelí). Typ: dům severovýchodních Čech, roubený přízemní. Vnější popis: střecha sedlová, krytina - eternit, roubení - trámy natřené na zeleno, olíčení spár bílé, podezdívka pískovcová, nahozená. Zápraží - cementové desky, dveře - vstupní jednokřídlé s obdélníkovou skleněnou výplní (nové), v protější okapové stěně jednokřídlé dřevěné bedněné dveře, u stodoly vrata dvoukřídlá se svislým bedněním.

Okna ve štítovém průčelí jsou dvoukřídlá s vodorovnou příčkou, s parapetním plechem, zleva od štítu dvě okna dvoukřídlá bez příček a těsně nad nimi ještě jedno jednokřídlé se svislou příčkou, jedno okno dvoukřídlé bez příček, zprava v bedněném přístěnku jedno okno dvoukřídlé se dvěma vodorovnými příčkami a jedno jednokřídlé se dvěma vodorovnými příčkami. Štít (lomenice) průčelní: rozdělení do dvou částí - horní trojúhelníková rozdělená do dvou polí s obráceným klasovým deštěním, dolní - do tří polí. Prostřední dvě obdélníková menší okénka zasklená s vodorovnou příčkou a dřevěným bedněním, svislé deštění, po stranách šikmé deštění, podřímsí. Zadní svislé bednění


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz