Zámek s hospodářským dvorem - Dubenec (zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Zámek s hospodářským dvorem - Dubenec (zámek) vzdálenost: 0 km

Zámek, doplněný hospodářským zázemím, parkem, fragemety ohradních zdí s branami, je jednopatrový částečně podsklepený, vystavěný na obdélném půdoryse. V jádře barokní stavba (po r. 1755) byla neorenesančně přestavěna podle plánů Ignáce Vojtěcha Ullmanna.

Zámecký areál je umístěn mimo střed vesnice při jejím západním okraji. Areál tvoří vlastní zámecká budova na západní straně bývalého hospodářského dvora, rozlehlý dvůr obdélného půdorysu, situovaný mezi východním průčelím zámku a návsí s dlouhými, paralelně orientovanými hospodářskými budovami na severní a jižní straně. Východní stranu dvora směrem k návsi uzavírá zeď s pilířovou branou. Samostatně mimo pravidelný obdélný obvod dvora stojí budova někdejší sýpky. Západně od zámku se rozkládá středně velký anglický přírodní park, obehnaný zbytkem ohradní zdi s torzem brány.

Havarijní stav, podstatné části konstrukcí již jsou zříceny, nevyužíváno XII/2011: i přes dílčí a rozsahem spíše nevýznamné opravy je torzo památky nadále ohroženo reálným zánikem; IV/2013: postupně a s pomocí dotací byly na zámku provedeny poměrně rozsáhlé záchranné práce, ale jejich objem ani zdaleka neznamená skutečnou záchranu památky, naopak, pokud nebude rychle pokračováno v této celkové opravě, nové konstrukce, například nechráněné stropní trámy, mohou být brzy zničeny; I/2016: situace se nemění, pokud by měla být památka zachráněna, potřebuje rychlou a velkou investici do pokračování opravy, dalším faktorem zhoršujícím hodnotu místa je vedení trasy nově budované dálnice v blízkosti zámeckého parku


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz