Pomník obětem pochodu smrti - Rejštejn (pomník)


Seznam lokalit v okolí


pomník, památník Pomník obětem pochodu smrti - Rejštejn (pomník) vzdálenost: 0 km

Jeden z mnoha pochodů smrti vyrazil 13. dubna 1945 z koncentračního tábora v Helmbrechtsu. Pokračoval přes Aš, Mariánské Lázně, Tachovsko, Domažlicko, Nýrsko, kolem Dobré Vody, Hartmanic, přes Lenoru až do Volar. Na cestu se vydalo více než tisíc žen. Většina z nich přes tři sta kilometrů dlouhou trasu nepřežila.

Jednou ze zastávek tohoto pochodu byl i Rejštejn na Šumavě, kam zbídačené ženy dorazily 22. dubna. „V transportu bylo asi 100 osob, vesměs Židovek. Odkud transport přicházel a kam pak odešel, není známo. Lidé v transportu hubení, vyhladovělí, jen slabě oděni, byli utábořeni na louce za farou. V noci šest osob zemřelo a bylo zakopáno na mrchovišti pod lesem, sotva 30 cm pod zemí.Transport pak odešel a šest mrtvol leželo na mrchovišti až do poloviny roku 1945,“ uvádí nepřesně Pamětní kniha Rejštejna, neboť ve skutečnosti zde zemřelo více žen.

V roce 2005 byl u lesní cesty nedaleko kostela sv. Bartoloměje vybudován malý pomníček s tímto nápisem: 

„K UCTĚNÍ PAMÁTKY 11 ŽIDOVSKÝCH ŽEN Z POCHODU SMRTI, KTERÉ ZEMŘELY VE DNECH 22. A 23. DUBNA 1945 V REJŠTEJNĚ (UNTERREICHENSTEIN) NA NÁSLEDKY VYSÍLENÍ A KRUTÉHO ZACHÁZENÍ, POŘÍDILA OBEC REJŠTEJN TENTO POMNÍK.“


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz