Tvrz - Čachrov (tvrz)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Tvrz - Čachrov (tvrz) vzdálenost: 0 km

Tvrz je možno nalézt v obci Čachrov nad levým břehem říčky Ostružné asi 700m nad mořem a to při silnici z Klatov do Železné Rudy. Významná ukázka malého opevněného sídla s věžovitým gotickým palácem z poslední čtvrtiny 14. století a renesančním křídlem z počátku 16. století. Mohutný věžovitý gotický pětipodlažní palác s množstvím kamenických článků, dvěma prevety a roubenou komorou

Gotická tvrz z let 1380-90, která po opuštění byla používána jako sýpka. Je to mohutná věžovitá stavba na čtvercovém půdorysu s gotickými okny a portály, chráněná hradbou a příkopem. Po roce 1740 byl přistavěn barokní zámek, který později dvakrát vyhořel, naposledy v roce 1933 odstraněn r. 1977.

POPIS 1) tvrz čp. 1 2) renesanční křídlo 3) plocha po zámecké budově 4) špýchárek 5) park se zasypaným vodním příkopem Areál bývalé tvrze se nachází nedaleko SZ okraje obce, věžovitý palác tvrze se ale pohledově částečně uplatňuje skoro ze všech směrů. Ze třech stran areál obklopuje obytná zástavba oddělená pouze cestou, západním směrem od areálu louka. Vlastní budova tvrze s renesančním křídlem přiléhajícím k východnímu průčelí jsou umístěny JV části areálu. Plocha po bývalé raně barokní zámecké budově se nachází před severovýchodním průčelím tvrze. Špýchárek stojí poněkud stranou vlastního areálu, zhruba SV od paláce a téměř v těsné blízkosti hlavní komunikace. Někdejší park zaujímá západní část areálu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz