Osek (hrad)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradištì Osek (hrad) vzdálenost: 0 km

Osek (nìmecky Riesenburg) je zøícenina gotického hradu nad vesnicí Hrad Osek asi 2 km severozápadnì od mìsta Osek v Ústeckém kraji. Stojí na vrcholu ostrožny v nadmoøské výšce 525–550 m n. m.

Hrad byl postaven pøed polovinou 13. století. Byl rodovým sídlem Hrabišicù, kteøí ho prodali míšeòskému markrabìti Vilémovi. Pozdìji ho získali Kaplíøové ze Sulevic a Lobkovicové, za kterých byl v prùbìhu 16. století opuštìn.

Zakladatelem hradu byl pravdìpodobnì král Václav I., který stavbou povìøil kastelána Boreše z rodu Hrabišicù. Královské založení je naznaèeno velkým rozsahem hradního areálu s malým množstvím vnitøní zástavby. Tomáš Durdík pøedpokládá, že král pøed rokem 1250 vystavìl první fázi hradu s obvodovou zástavbou.Dendrochronoligické datování ukazuje, že stromy použité ve válcové vìži jádra byly pokáceny v letech 1247–1262 a 1248–1249.

V roce 1250, ze kterého pochází první písemná zmínka, hrad získal do svého držení dosavadní kastelán Boreš. Dokonèení královského zámìru však bylo nad jeho možnosti a hrad byl dostavìn až na zaèátku 14. století (dokonèení kaple se datuje okolo roku 1300). Branka do hradního jádra Hrad zùstal v majetku Hrabišicù do konce 14. století. Význam rodu v prùbìhu èasu klesal a zároveò se zmenšoval i rodový majetek. Roku 1398 prodali hrad míšeòskému markrabìti Vilémovi. Po husitských válkách, bìhem kterých stáli majitelé hradu na stranì katolíkù, bylo zesíleno opevnìní. Roku 1459 hrad získal král Jiøí z Podìbrad, ale hned o rok pozdìji ho zastavil kancléøi Prokopu z Rabštejna. Za nejasných okolností byl hrad obsazen nìmeckými køižáky (1468) a v letech 1471 a 1473 Sasy. Král Vladislav II. hrad roku 1474 prodal Pavlu ze Sulevic. Páni ze Sulevic však od zaèátku 16. století sídlili v Duchcovì a hrad za nich pøestal být obýván a zpustl. 

V nárožích trojúhelného jádra stály dvì ètverhranné a jedna okrouhlá vìž. Nejstarší z nich je donjon na nejvyšším místì staveništì, ve kterém byly druhotnì použity starší architektonické èlánky. K menší ètverhranné vìži pøiléhala malá polygonální kaple a malý palác. Pod hradním jádrem, na tøetím nádvoøí, stála pravdìpodobnì jen velká hospodáøská budova. Hradba okolo nádvoøí byla zpevnìná vìžicí a jako parkán obíhala také boky jádra. Na druhém nádvoøí volnì stojí okrouhlý bergfrit. Také hradba druhého nádvoøí obíhá jádro jako další parkán. Na západní stranì k ní byla v 15. století pøistavìna hospodáøská budova považovaná za pivovar. Na prvním nádvoøí stála zøejmì jen protáhlá brána. Hradby prvního a druhého nádvoøí postrádaly ochoz a jejich obranu umožòovaly pravidelnì rozmístìné vìžièky. Existuje názor, že vnìjší opevnìní nevzniklo souèasnì se založením hradu, ale bylo postaveno až v prùbìhu 14. století. 

Od roku 1958 je chránìn jako kulturní památka. 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz