Kostel sv. Mikuláše - Čistá (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Mikuláše - Čistá (kostel) vzdálenost: 0 km

Místní farní kostel sv. Mikuláše byl (spolu s filiálním kostelem v Trstěnici) od roku 1350 součástí poličského děkanátu. Roku 1677 se ve věži (zvonici) kostela nacházely 4 zvony a roku 1740 byla přestavěna loď kostela (poslední zásadnější opravou kostel sv. Mikuláše prošel v devadesátých letech 20. století).

Původní ještě dřevěný kostel, ve kterém roku 1408 působil kněz premonstrát Rudolf (Petr Kdulinec šlechtic z Ostroměře) z Litomyšle, byl postupně přestavován na zděný. Roku 1583 dal postavit majitel litomyšlského panství hrabě Vratislav z Pernštejna gotické kněžiště kostela zděné. Na paměť této stavby je v kostelní klenbě vytesán jeho erb i erb jeho manželky Manriky de Lara. Nový majitel panství hrabě Trautmansdorf byl též milovníkem umění. Dal roku 1740 pokyn ke stavbě nového kostela. Byla vystavěna hlavní a příční loď.

Po dokončení stavby, ale kostel i fara vyhořely. Obě budovy byly opraveny a ke kostelu přistavěny dvě postranní lodě a vyvýšena věž na 37 m. Oprava byla ukončena roku 1772. Hrabě František Václav Trautmansdorf dal též ulít dva zvony, které byly ještě v roce 1745 vytažena na věž. Oltářní obraz sv. Mikuláše je od římského malíře Ludvíka Šterna. Byl přinesen z Říma litrbašských farářem Adalbertem Kličkou roku 1764. Hodiny na věž kostela byly umístěny za působení faráře Šauera roku 1840.

Kamenná křížová cesta, vedoucí z vesnice ke kostelu, byla postavena za faráře Františka Horského, litomyšlského rodáka, který zde působil do roku 1849. Kostelní okna svatých z barevných skel daroval zdejší farář František Stejskal a obyvatelé obce začátkem 20. století. Působil zde od roku 1914 do roku 1934.

Roku 1930 byl kostel nově vymalován architektem Majerem z Prahy. Obec byla elektrifikována roku 1932, rovněž kostel i fara. Po II. světové válce byly německé nápisy v kostele nahrazeny českými. Od té doby kostel po dlouhá desetiletí již pouze chátral. V roce 1974 byla opravena elektroinstalace a později i varhany. Celková oprava kostela, která zabránila úplné zkáze, byla započata v roce 1990. Za obětavého úsilí správců farnosti a finanční pomoci věřících probíhá dodnes.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz