Kostel Božího Tìla - Tøebechovice pod Orebem (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Božího Tìla - Tøebechovice pod Orebem (kostel) vzdálenost: 0 km

Øímskokatolický kostel Božího Tìla na Orebu byl postaven v roce 1835 v novobarokním slohu zásluhou národního buditele dr. Jana Theobalda Helda na místì staršího døevìného kostelíku z roku 1528, který byl zboøen v roce 1826 z dùvodu špatného technického stavu.Souèasný kostel byl postaven v roce 1835 a v letech 1935 a 1994 až 1996 byl opravován. Je chránìn jako kulturní památka Èeské republiky. 

Jedná se o jednolodní kostel, který má v centrální èásti loï ètvercového pùdorysu se zkosenými rohy. K této lodi je na východní stranì pøipojena pùlkruhová apsida s obdélníkovou sakristií. Ta je pøíènì uložená v ose a pøi západní stranì se nachází hranolová vìž.

V apsidì u hlavního oltáøe se nachází obraz Promìnìní pánì vzniklý mezi lety 1834 až 1835, který namaloval Fr. K. Waldherr. Dále je zde k vidìní dvojice boèních obrazù v podobì Karlovské pany Marie (z první poloviny 19. století) a Poslední veèeøe pocházející pravdìpodobnì ze stejné doby. Stìny lodi zdobí obrazy Svatý Jan Køtí a Salome. Okolo kostela se nachází høbitov. K oslavì vysvìcení novì postaveného kostela byla složena píseò „Otevøen již stánek Boží s archou Hospodinovou“


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz