Kostel Božího Těla - Třebechovice pod Orebem (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Božího Těla - Třebechovice pod Orebem (kostel) vzdálenost: 0 km

Římskokatolický kostel Božího Těla na Orebu byl postaven v roce 1835 v novobarokním slohu zásluhou národního buditele dr. Jana Theobalda Helda na místě staršího dřevěného kostelíku z roku 1528, který byl zbořen v roce 1826 z důvodu špatného technického stavu.Současný kostel byl postaven v roce 1835 a v letech 1935 a 1994 až 1996 byl opravován. Je chráněn jako kulturní památka České republiky. 

Jedná se o jednolodní kostel, který má v centrální části loď čtvercového půdorysu se zkosenými rohy. K této lodi je na východní straně připojena půlkruhová apsida s obdélníkovou sakristií. Ta je příčně uložená v ose a při západní straně se nachází hranolová věž.

V apsidě u hlavního oltáře se nachází obraz Proměnění páně vzniklý mezi lety 1834 až 1835, který namaloval Fr. K. Waldherr. Dále je zde k vidění dvojice bočních obrazů v podobě Karlovské pany Marie (z první poloviny 19. století) a Poslední večeře pocházející pravděpodobně ze stejné doby. Stěny lodi zdobí obrazy Svatý Jan Křtí a Salome. Okolo kostela se nachází hřbitov. K oslavě vysvěcení nově postaveného kostela byla složena píseň „Otevřen již stánek Boží s archou Hospodinovou“


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz