Restaurace Legenda - Mostná hora (rekreace)


Seznam lokalit v okolí


restaurace, hostinec, kavárna Restaurace Legenda - Mostná hora (rekreace) vzdálenost: 0 km

Pokud chceme pohlédnout do historie vyhlídkové restaurace Legenda, musíme začít samotným vrchem, na kterém se rozkládá. Pro mnohé je to hora „mastná“, ale správně Mostná, protože se z ní v 18. století sváželo dřevo na stavbu Litoměřického barokního mostu. Vrch byl dlouho holý, až koncem 80. let 19. století zde vznikl lesopark s nádhernou vstupní bránou, se stezkami, lavičkami, umělými potůčky a okrasnými keři. Oficiální pojmenování hory v časech Rakousko-Uherské monarchie bylo „Výšina císaře Františka Josefa“. Po vzniku samostatné Československé republiky v roce 1918 byla přejmenována na Výšinu svobody.    

Od roku 1910 dominuje kopci věž spojená s výletní restaurací, postavená v německém romantickém slohu. Stavba vznikala z iniciativy „Spolku pro zvelebení města Litoměřic“ za vedení vrchního rady Vilhelma Maiera. Stavba je dílem architekta Viktora Krause a provedení stavby za 30 000 korun bylo svěřeno firmě Maier&Hollmann. Veřejnosti byla Vyhlídka císaře Františka Josefa zpřístupněna 6. 11. 1910. Věž měla tři funkce – požární hláska, vojenská pozorovatelna a meteorologická stanice I. kategorie. Ještě před válkou v roce 1934 došlo ke zvelebení objektu, byla přistavěna vinárna (veranda a taneční sál) a altán. Dodatečné přístavby zbudovala opět firma Maier&Hollmann.

Po válce objekt patřil městu až do roku 1955, kdy byla restaurace převedena pod Restaurace a jídelny, n. p. Ústí nad Labem. V roce 1990 byla v rámci restitucí vrácena městu, které objekt prodalo. Nový majitel budovu zrekonstruoval podle původních plánů a v současnosti byly provedeny další úpravy, které si tato „Litoměřická legenda“ zcela jistě zaslouží…

Restaurace nabízí: Nekuřácký podnik, kde kouření je povoleno pouze na zahrádce. Bezbariérový vstup ze zahrádky. Bezplatný Wifi Internet, bezlepkovou stravu, vše je připraveno z BIO potravin. Vše vaříme a smažíme na páře. Pořádání firemních akcí, svateb, rautů, a společenských večírků. Vybavené školící prostory. Parkování je zde pro - 40 aut   Restaurace s krbem pro 35 osob   Vinárna pro 60 osob   Salonek pro 15 osob   Letní zahrádka pro 160 osob   Cyklisté jsou zde vítáni. Pro ně jsou zde připraveny i stojany pro kola.    Dětský koutek na zahrádce, houpačky, prolézačky atd.   Povolen vstup se psy.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz