Adamov (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Adamov (obec) vzdlenost: 0 km

Obec byla zaloena v roce 1784 Janem Adamem Auerspergem pro dlníky z nedaleké pádelny v Tupadlech. Byla postavena prakticky v lesích a vtšina dom byla devných. Jde o jednu z nejstarších eských dlnických kolonií. V souasné dob je bez památkov chránných objekt.

V obci se nacházejí dv návse, na kterých byly asi do poátku 60. let 20. století ti tzv. „loue“ – protipoární nádre. Ty slouily k erpání vody pi astých poárech devných dom. Dnes je na jedné návsi asi uprosted autobusová ekárna, na druhé pomník padlým z 1. svtové války a kovový krucifix v malé oplocené zahrádce. Vedle stojí jednoduchá zvonika z roku 1919. Naproti ní se nachází pízemní domek o dvou místnostech, zvaný „obecnice“. Díve slouil místním chudým, dnes po rekonstrukci v nm sídlí obecní úad.

První obyvatelé osady Adamov, zaloené v lese, pracovali, jak u bylo uvedeno výše, v textilní manufaktue v Tupadlech, v zim se zabývali i tbou deva. U vtšiny domk byla menší výmra zemdlské pdy. Nejstarší budovou ve vsi je bývalý hostinec . p. 19, co je stavba stará asi 200 let.

Adamov leí na východních hranicích bývalého okresu Kutná Hora v nadmoské výšce 306 m. V minulosti obec úedn patila k obci Bratice. Po roce 1960 náleela 30 rok k obci Tupadly. Katastr obce je malý 275 ha a zahrnuje tém jen zastavné místo s nejbliším okolím a kus lesa západním smrem. V obci je trvale obydleno 43 dom.

Od roku 1990 je samostatnou obcí. I kdy je Adamov malou obcí nezaostává ani po stránce kulturní. Obecní úad podporuje innosti, které udrují soudrnost obce, snaí se, aby lidé mezi sebou komunikovali a scházeli se, co v dnešním petechnizovaném svt není bné. Dkazem tchto snah jsou akce, které se v obci bhem roku konají, nap. pálení arodjnic, Den matek, Dtský den, pouová a posvícenská zábava, Silvestrovský pochod a ada dalších nap. sportovních akcí.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz