Kaple - Dobronice (kaple)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kaple - Dobronice (kaple) vzdálenost: 0 km

Vlastníkem kapličky, pocházející z 19. století, je v dnešní době obec. Ta leží uprostřed obce  a byla zbudovaná nad kamennou sochou blahoslaveného Jana Sarkandra z roku 1725. Jedná se o typickou ukázku lidové architektury, zhodnocující spolu se vzrostlými stromy prostředí návsi.

V roce 2014 zde proběhla celková obnova kapličky. Po rozkrytí střechy a sejmutí bednění ze zvonového patra mohla být realizována odborná oprava historického krovu včetně zvonové stolice. Konstrukce byly ošetřeny proti dřevokazným škůdcům. Dožilé bednění bylo vyměněno, přičemž dřevěná profilovaná římsa byla zachována. Byly osazeny nové žaluzie, střecha natřena včetně křížku. Následovala sanace zdiva proti vlhkosti, vyspravení fasády i vnitřních omítek a provedení fasádního nátěru i výmalby. Historické dveře byly opraveny, před ně byla osazena nová mříž. V interiéru byla položená cihelná dlažba a kolem stavby byl zřízen okapový chodník z lomového kamene.

Celková oprava tak přispěla ke zlepšení stavebně technického stavu památky a k prodloužení životnosti historických dřevěných konstrukcí. Dosud opomíjená nenápadná památka po obnově zhodnocuje i své okolí.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz