Kaple sv. Klimenta - Hradec Králové (kaple)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kaple sv. Klimenta - Hradec Králové (kaple) vzdálenost: 0 km

Kaple sv. Klimenta je nìkterými kronikáøi pokládána za jeden z nejstarších kostelù nejen v Hradci Králové, ale i v Èechách. Hradecký kronikáø P. F. Švenda, který byl poslední, kdo mìl pøístup k archivním pramenùm mìstského archivu Hradec Králové, uvádí, že v kronice Johanese Marignoli se uvádí povìst o založení kaple sv. Klimenta na hradì jménem Gradic. Kapli nechal postavit kníže Boøivoj, když se vracel se svou manželkou sv. Ludmilou z Moravy, kde byli oba pokøtìni sv. Metodìjem.Zmínka o této stavbì je i v Neplachovì kronice Opatovického kláštera, kde se uvádí, že jediným známým kostelem v Hradci Králové je v roce 1134 právì kostel sv. Klimenta.                          

Na poèátku l4.století byl založen královnou Eliškou Rejèkou kostel Sv. Ducha. Dokládá se, že kostel sv. Klimenta již nepostaèoval. V roce 1339 postihl Hradec velký požár, takže mìsto zcela vyhoøelo a pøedpokládá se, že spolu s farou a kostelem Sv. Ducha vyhoøel i kostel sv. Klimenta.                              

V roce 1386 je uvedeno, že kostel sv. Klimenta "zkažený od ohni" nebyl opraven, ale v jeho blízkosti je klášter Dominikánù, které do Hradce uvedla královna Eliška Rejèka. Nìkdy koncem 14. století byl kostel sv. Klimenta vystavìn z cihel v gotickém slohu. Dokladem je zbytek záklenku v rohu dnešní Bílé vìže. Klášter Dominikánù, který stál na místì dnešní radnice, byl vypálen za husitských válek. Tehdy byl patrnì poškozen i kostel sv. Klimenta. V té dobì se konaly bohoslužby pro Nìmce v kostele Sv. Ducha a pro Èechy v kostele sv. Klimenta. V 16. století se v kapli sv. Klimenta bohoslužby nekonaly a kaple sloužila jako skladištì soli.                             

V roce 1574 byl jihozápadní roh kaple zboøen a ke kapli byla postavena Bílá vìž. Vchod do kaple byl a do dnešního dne je pøízemím Bílé vìže.                                 

Až v druhé polovinì 17. století, pøesnì v roce 1680 nechal duchovní správce Sartorius na své náklady kostel sv. Klimenta opravit. Naposledy se v pùvodní stavbì sloužila mše svatá 9. dubna 1714 a hned nato se zaèala boøit, aby mohla být vystavìna nová. Na místi zboøeného kostela nechal biskup Adam hrabì Vratislav z Mitrovic vystavìt dnešní barokní kapli podle návrhu G. Santiniho. První mše v nové kapli se sloužila 23.listopadu 1717. V archivu mùžeme doslova èíst také následující:                         

Léta pánì 1854 byl tento chrám Svatoklimentský novì vydláždìn, vybílen, opraven, plechem novì pokryt, též novì tyára pozlacena a s památným písmem a mnohými podpisy na památku na vrch postavena."  Poslední oprava kaple byla po vìtrné vichøici v roce 1929. Poslední mše sv. pøed opravou zde byla celebrována 23.listopadu 1979. Pøi pøípravì této opravy významnì pomáhala také Spoleènost ochráncù památek v Hradci Králové. 

Kaple je obdélníkového tvaru rozmìrù 17.3 m krát 12.7 m s otupenými rohy a po obou podélných stranách s rizality. Stavba je kryta osmibokou kopulí krytou plechem, která nese rovnìž osmibokou zdìnou lucernu zakonèenou menší bání. Na vrcholu je vztyèena velká pozlacená papežská tiara podepøená svatopetrskými klíèi. Vchod vede Bílou vìží. Okna jsou dvì s pùlkruhovým vrchem. Vnitøek má eliptický tvar, osm párù sdružených jónských pilastrù nese kladí 1.65 m vysoké. Prostor nad celou kaplí je sklenut eliptickou kopulí ve vrcholu otevøenou pro lucernu. Nad vchodem je sklenuta kruchta do lunet.    Výzdoba je barokní. Na hlavním oltáøi je zavìšen obraz sv. Klimenta. Na pravém boèním oltáøi je položena prosklená rakev s barokními øezbami, a v ní uloženy ostatky sv.Klimenta. Na protìjším boèním oltáøi stojí polychromovaná velmi pìknì øezaná Pieta z pol.18 století.

 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz