Městské muzeum - Rychnov u Jablonce nad Nisou (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Městské muzeum - Rychnov u Jablonce nad Nisou (muzeum) vzdálenost: 0 km

Muzeum se nachází v přízemí Městského úřadu.

ěstské muzeum s expozicí rychnovského malířství bylo slavnostně otevřeno ve čtvrtek 24. dubna 2008 za účasti obyvatel Rychnova a řady hostů. Přítomni byli zástupci Libereckého kraje, představitelé okolních obcí, reprezentanti muzeí, galerií, archivů a odborných škol z jabloneckého i libereckého okresu. Nechyběli zájemci o regionální historii z širokého okolí, sběratelé a výtvarníci. Mezi čestnými hosty byli také němečtí rodáci z obce Calw, kde po válce rychnovští malíři pokračovali ve své činnosti.

Program zahájil starosta Rychnova František Chlouba, přivítal hosty a poděkoval všem, kdo se na vzniku muzea podíleli. V kulturním programu vystoupil přední český hudebník Jiří Stivín, který v Rychnově prožil část svého mládí. Následovala prohlídka nové expozice, během níž předali rychnovští rodáci z obce Calw několik obrazů zapůjčených do muzejní expozice. Slavnost byla zakončena pohoštěním.

Městské muzeum se budovalo postupně od roku 2005. S přípravou expozice rychnovského malířství bylo započato v roce 2007, poté, co obec získala finanční podporu od Česko–německého fondu budoucnosti. V části postupně rekonstruovaných prostor proběhlo několik menších výstav, stavebně byla dokončena poslední část budoucího muzea v první polovině roku 2007.

Muzeum se nachází v přízemí budovy rychnovské radnice. Expozice je nainstalována ve třech sálech, součástí muzea je i depozitář. Expozice se skládá z nástěnných exponátů, obrazů, textových panelů, a prostorových exponátů jako je dobový nábytek, model Schöffelovy manufaktury či interiér venkovského stavení malířů, ve vitrínách jsou prezentovány ukázky rychnovských dóz a výrobků z papiér–mâché.

Na podobě expozice spolupracovalo muzeum s Městskou galerií My v Jablonci nad Nisou, autorem expozice je Jan Strnad.

Pro úspěšnou realizaci projektu bylo prvořadé shromáždit rozptýlené práce rychnovského malířství a další materiály a zapůjčit je do expozice. Sbírkové předměty zapůjčilo Městské muzeum v Železném Brodě, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Isergebirgs Museum Neugablonz, dále farní úřad římskokatolické církve v Jablonci nad Nisou, Státní okresní archiv Jablonec nad Nisou a rovněž soukromí sběratelé. Zvláštní poděkování in memoriam patří panu Gerhardu Müllerovi, který přispěl k přípravě expozice přepisem rychnovských kronik a věnoval muzeu několik sbírkových předmětů.

Otevřením muzejní expozice se nabízí možnost poznat rychnovské malířství důkladněji, neboť se jím zatím komplexněji zabýval pouze potomek jednoho z rychnovských malířských rodů, profesor Herbert Peukert. Také rozsáhlejší výstava o této části rychnovských dějin se konala jen jednou, v roce 1993 v muzeu v Kaufbeuren–Neugablonz.

Komorní expozice městského muzea by měla sloužit také jako podnět k získání nových poznatků a informací o rychnovském malířství. Doufejme, že návštěva muzea přiměje některé z návštěvníků, aby nechali zdokumentovat obrazy a lakované předměty, které vlastní. Každá informace, každá fotografie bude vřele uvítána.

Nové rychnovské muzeum by se mělo v brzké době objevit na turistických mapách našeho kraje a Rychnov u Jablonce nad Nisou by se měl zapsat do povědomí těch, kdo jej navštíví, jako město malířů.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz