Rozhledna Nisanka - Nová Ves nad Nisou (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Rozhledna Nisanka - Nová Ves nad Nisou (rozhledna) vzdálenost: 0 km

 Na rozhledně probíhají od roku 2008 pravidelné akce jejichž spolupořadatelem je Novoveský okrašlovací spolek. Jedná se o Novoroční výstup a Jarní slavnosti konané v květnu v rámci slavností řeky Nisy.

V roce 2003 se podařilo skloubit záměr operátora firmy T-Mobile Czech Republic, a. s., vystavět v místě telekomunikační převaděč s vizí obce realizovat na Novoveském vrchu stavbu rozhledny. Firma T-Mobile Czech Republic, a. s., s projekční a stavební firmou Real-Invest započali s přípravou dokumentace, v květnu 2004 byla vybrána ze dvou návrhů ing. arch. Ivana Vorla varianta rozhledny s otevřeným spirálovým schodištěm, v říjnu 2005 bylo získáno stavební povolení a následně se rozběhly stavební práce. Nosnou část věže tvoří montovaný trubkový stožár o průměru v patě 2,4 m, dolní zděná část skrývá mimo jiné technické zázemí a má kamenný obklad. Kolaudace věže proběhla v září 2006.

V únoru 2007 se sešla kulturní komise se zastupiteli nad hromádkou obálek, v nichž byly zalepeny návrhy na název nové rozhledny. Po prvním kole výběru se dále dostaly tyto názvy:Nisanka, Vesanka a Zpěvanka. Název Nisanka byl odvozen od nedalekého pramene řeky Nisy, název Vesanka vychází z názvu obce Nová Ves n.N. a název Zpěvanka je odvozen od zvuku, který při větru rozhledna vydává. V druhém kole zvítězil jednoznačně název Nisanka. Do soutěže přišly tři návrhy tohoto jména a tak byl vylosován jeden z nich - návrh Michaely Berkové ze Smržovky. Mezi návrhy, které komisi zaujaly patřil například Něhlík, Nisák, Železná baba, ale taky Sojuz s poznámkou „nic za to nechci“.Dalším nelehkým úkolem komise bylo vybrat návrh dětské kresby rozhledny Nisanka, který byl následně použit na plakát k otevření rozhledny. Zde zvítězilobrázek Marušky Peterkové z Nové Vsi n.N – žákyně 2.třídy novoveské školy.

Rozhledna Nisanka se nachází v 676 m n. m, vyhlídkový ochoz v 700 m n. m, celková výškavěže i s anténním nosičem je 35 m


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz