Lesní hřbitov - Nový Bor (hřbitov)


Seznam lokalit v okolí


hřbitov, pohřebiště Lesní hřbitov - Nový Bor (hřbitov) vzdálenost: 0 km

Lesní hřbitov byl založen v letech 1907 – 1909. Jeho mecenášem a autorem byl Rudolf Schlegel, purkmistr a lékárník v jedné osobě. Hřbitov je poměrně rozsáhlý – svými téměř osmi hektary se řadí mezi jedny z největších v okolí. Navíc je pro svou neobvyklost od roku 1994 zařazen mezi významné krajinné prvky a podléhá tak ochranným pravidlům.

Lesní hřbitov je upravený do parkové podoby s množstvím rododendronů u silnice směr Radvanec. Jak již název napovídá, hřbitov je nejen obklopen, ale je vlastní součástí lesního porostu převážně borovicového typu. Během 20. století však celková krajinná podoba hřbitova doznala řady zásadních změn. Mezi ty nejvýznamnější patří tvorba umělého lesního keřového patra, tvořeného množstvím hustých rododenronů, které celému hřbitovu během odbobí květu dodávají nejen lehce narůžovělý nádech, ale i jemnou nasládlou příchuť vznášející se ve vzduchu. Za zmínku však stojí také vykácení centrální lipové aleje, jež původně objímala centrální cestu vedoucí ke kříži.  

Roku 1998 pak na popud novoborského městského úřadu došlo k postupné rekonstrukci hřbitova (zpevnění cest, osvětlení, zdroje vody,…) i přilehlé oblasti (chodník vedoucí ke hřbitovní bráně z Nového Boru, alej lemující silnici na Radvanec,…) I v současné době se v některých prostorách hřbitova pracuje – během náštěvy autora probíhala rekonstrukce Pomníků válečných hrdinů.

Jeho součástí je také pomník účastníků Rumburské vzpoury. Ta vznikla v květnu 1918, která byla pod městem ukončena porážkou a následně popravou 7 jejich účastníků a to právě za plotem Lesního hřbitova. Popraveni tehdy byli Jakub Bernard, Jiří Kovářík, Jakub Nejdl, František Pour, Jan Pelnář, Antonín Šťastný a Jindřich Švehla. 

Rumburská vzpoura bylo protiválečné vystoupení českých vojáků náhradního praporu 7. střeleckého pluku rakousko-uherské armády, která vypukla 21. května 1918 v severočeském městě Rumburk. Jednalo se zejména o reakci na nedostatečné a špatné zásobování, nevyplacené žoldy a šikanu německých důstojníků.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit









zdroj: www.KrasneCesko.cz