Kostel Narození Panny Marie - Velhartice (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Narození Panny Marie - Velhartice (kostel) vzdálenost: 0 km

Gotická přestavba pozdně románské svatyně Narození P.Marie, dominující městečku se uskutečnila již kolem r.1330, ze staršího objektu zůstala stát severní strana lodi. Portál do lodi, zdivo i předpokládaný typ pavlačové tribuny by datovaly původní velhartický kostel na rozhraní 12. a 13. století.

Chor a jižní boční lodí jsou z doby kolem r.1325, čtyři pilíře v lodi a sakristie s pokladnicí na severu choru vznikly až po r.1510.

Orientovaná dvoulodní stavba s věží při západním průčelí. Další, mohutnější věž, stojí na severní straně objektu v úrovni mezi lodí a presbyteriem. Na severní straně lodi jsou z vnější strany otevřené schody na oratoř. Užší presbyterium je trojboce uzavřené. Jižní strana lodi je opřena z vnější strany 4 opěráky. Okna lodi jsou zaklenuta polokruhem, jejich tvar je patrně výsledkem modernizace stavby v 18. století. Presbyterium má na J straně dvě širší a v závěru dvě užší gotická okna bez kružeb a profilovaného ostění s rozšířenou špaletou. Severní věž přiléhá ke staršímu opěráku presbyteria a na straně kostela má vlastní zeď. Věž je mohutná několikapatrová hranolová stavba s mírně se zužující šířkou jednotlivých podlaží. Korunní římsa je profilovaná. Střecha je jehlancová, zakončená čtyřbokou lucernou se segmentem zaklenutými otvory a jehlancovou stříškou. V ploše střechy jsou vždy v jedné ose na všech stranách malé vikýře se sedlovou střechou. Západní věž je přibližně o 4 patrech, shora je zakončena střechou s výraznou cibulovitou bání. Nad okny v úrovni zvonové stolice na západní, severní a jižní straně je korunní římsa vytažená do polokruhu pro osazení věžních hodin. Fasády nároží věží jsou opatřeny malovanou bosáží v šedomodré barvě na okrovém podkladu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit








zdroj: www.KrasneCesko.cz