Tegularium - Opava (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Tegularium - Opava (muzeum) vzdálenost: 0 km

Tegularium prezentuje mlýnkovu sbírku střešních krytin. specializovaná expozice je soustavně rozšiřována nejen o exponáty z našich zemí, ale také o krytiny pocházející z ostatní evropy i ze zámoří. tegularium působí rovněž jako dokumentační, studijní a oborově vzdělávací centrum v oblasti historických i soudobých střešních krytin.

Název tegularium je převzat z antiky. ve staré řečtině tegos, v keltštině to, v latině tego znamenalo v překladu nejvyšší, zastřešující, ochraňující, zakončující, ale též chránící kryt. v antickém římě byly tegularium původně nazývány cihelny, ve kterých se vyráběly střešní tašky.

Předmětem sběratelského zájmu tegularia jsou, mimo nejpočetnějších druhů střešních tašek vypálených z hlíny a jílu, také krytiny z několika desítek surovin, v nespočtu tvarů, jak je zaznamenávají tisícileté dějiny hmotné kultury lidstva až po současnost. k tomu je nutno dodat, že ke každému způsobu krytí střech neodmyslitelně patří dobové nástroje, pomůcky, stroje, různá zařízení a vše ostatní, co souvisí s technologiemi pokrývačské, klempířské a tesařské práce.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz