Hrádek (tvrz)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Hrádek (tvrz) vzdálenost: 0 km

Ves Neprobylice se připomíná poprvé r. 1316, kdy se tu uvádí Michal z Neprobylic. První zpráva o zdejší tvrzi, které se říkalo Hrádek, je až z r. 1552, kdy na ní Jiří Neprobylický z Neprobylic při sňatku daroval své manželce 200kop grošů. Vznik tvrze však spadá zřejmě již do 14. Století. R.1393 byly Neprobylice spojeny se sousedními Kutrovicemi, poněvadž tehdy se jejich majitel Zdislav psal též z Kutrovic. R. 1397 byly Neprobylice rozděleny ve dva díly. Horní část vsi s dvorem měl Zdislavův syn Hašek a dolní část se dvěma dvory Pecha či Petr z Neprobylic.
Později držel horní část Neprobylic s tvrzí Hrádkem Jan Psík z Vítova, jehož rod tu sídlil až do r. 1560. Potom byli jejich majiteli Václav Suchan, Kateřina Kubínová a Václav Kohout ze Slaného. Ti je v r. 1571 prodali Václavu Pětipeskému z Chýše a Egerberka na Blahoticích za 1260kop grošů českých. Ten přikoupil r. 1572 od Mikuláše Kozelky z Hřivic také dolní část vsi, kde byla v té době rovněž tvrz a dva dvory a tím byla ves opět sloučena. V 1. 1587 – 1588 přestavěl Václav Pětipeský horní tvrz Hrádek v renesančním slohu, zatímco dolní tvrz nechal zpustnout.
Nástupem Václava Pětipeského byl od r. 1602 jeho syn Odolen starší, jemuž byly Neprobylice s tvrzí Hrádkem a dvorem po bělohorské bitvě zkonfiskovány a prodány r. 1623 Jaroslavu Bořitovi z Martinic na Smečně. Tvrz Hrádek přestala být sídlem vrchnosti a nadále sloužila pro hospodářské účely. Stávala při dvoře v horní části vsi na návrší nad potokem. Jsou z ní zachovány pouze sklepy a zdi, které byly zabudovány do ovčína, i s portálem a deskou, na níž je letopočet 1588, znaky Václava Pětipeského a jeho manželky Isoldy Vojkovské z Milhostic a nápis o přestavbě tvrze.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz