Veltěž (osada)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Veltěž (osada) vzdálenost: 0 km

Se Zdiby na západní straně těsně sousedí osada Veltěž, která se připomíná již roku 1228 co statek patřící Benediktinkám Svatojiřským , Kapitoly hradčanské a klášteru Břevnovskému. V husitských bouřích bylo toto zboží odňato církvi. Až v roce 1729 bylo opět vráceno církvi a od těch dob byl veltěžský dvůr jedním z mensálních statků probošství sv. Víta na hradě pražském.

Veltěž je v současné době centrem obce. Je zde budova obecního úřadu (postavená v roce 1938), základní školy 1.- 4. ročník (postavená v roce 1898), budova mateřské školy pro 60 dětí (otevřená v r. 1981), poštovního úřadu a sokolovny (postavené v r. 1924), která patří mezi největší sokolovny v okolí. Zde se nejen cvičí a sportuje, ale probíhá zde i kulturní život obce (taneční zábavy, maškarní karnevaly, plesy apod.). U sokolovny je také hřiště pro nohejbal, volejbal atd. a dětské hřiště. Na jižním okraji Veltěže je fotbalové hřiště s kabinami pro sportovce.

Obecní zastupitelstvo podporuje i dodržování starých zvyků. Stálým zvykem, který se dodržoval i v době socialismu, je velikonoční chození chlapců po vesnici s řehtačkami.

Mnoho let se udržuje zvyk pálení čarodějnic večer 30. dubna.

Tento zvyk se dodržoval i v době, kdy se hranice musela jmenovat mírový oheň. Na severní straně Veltěže v tzv. pískovně, chlapci postaví velkou hranici. K ní se sejde v současné době více jak sto diváků i z okolí.

Začátkem června každoročně organizuje Sokol sportovní den pro děti. Děti závodí v různých disciplinách a získávají tak ocenění. Zájem malých sportovců je veliký. Každoročně se této akce zúčastní více jak 80 závodníků.

Současné obecní zastupitelstvo obnovilo zvyk otvírání studánek. Této slavnosti se zúčastňují děti základní školy se svým kulturním programem.

Dále byla obnovena oslava Přemyšlenské poutě v polovině června. v předvečer projde obcí průvod s balónky. Ukázalo se, že zájem je velký. K této příležitosti přijedou vždy kolotoče a střelnice. Členky kulturní komise připraví pro děti hry se sladkostmi.

Začátkem prosince organizuje kulturní komise besídku pro důchodce, kde hlavní program zajišťují mateřská i základní škola. Důchodcům se poskytuje malé občerstvení a dětem sladkosti.

Dále byla obnoveno Zdibské posvícení, které se koná k datu 14.září ? Povýšení sv. Kříže nebo nejbližší neděli. K této příležitosti také přijedou kolotoče a střelnice.

Ve Veltěži pracuje obecní knihovna, která v současné době vlastní více jak 8 tisíc svazků různé literatury a řadu časopisů. Zájem o půjčení knih mají hlavně důchodci a i děti si přicházejí půjčit knížky.

Obec Zdiby vydává čtvrtletní Zdibský zpravodaj a to s přestávkami od sedmdesátých let munilého století. Jeho kvalita má vzestupnou tendenci. Ve zpravodaji jsou hlavně informace, které se týkají místních problémů a událostí.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz