Kostel sv. Petra a Pavla - Dolní Lukavice (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Petra a Pavla - Dolní Lukavice (kostel) vzdálenost: 0 km

První písemná zpráva ke kostelu se vztahuje k roku 1352. Za nejstarší část stavby můžeme považovat přízemí věže s žebrovou klenbou, která má ještě raně gotický charakter (rámcově 2. polovina 13. století); okénko v jižní stěně nejspíše autentické. Obvodové zdivo lodi je hypoteticky ze stejné doby. Vstupní portál se nacházel pravděpodobně na severní straně v místě dnešního okna (část ostění zachována). Obsah středověkého zdiva v presbytáři je málo pravděpodobný (pouze snad krátké úseky u vítězného oblouku). Na pozdně gotické úpravy (asi 2. polovina 15. století) poukazuje sedlový portálek z 1. patra věže na kruchtu. Spolu s ním bylo nejspíše postaveno i toto podlaží věže (zdivo není provázané s lodí); soudobé je okénko v jižní zdi. Jádro západního štítu by mohlo být podle strmého sklonu ramen a lomového zdiva také středověké. Otázkou zůstává řešení horní partie věže v obou naznačených gotických etapách. Blíže neurčené úpravy jsou literaturou kladeny do roku 1684.

Rozsáhlá barokní přestavba proběhla kolem roku 1722 za hraběte F. M. Morzina. Návrh úprav možná zpracoval architekt Jakub Auguston. Dosavadní presbytář byl nejspíše celý stržen a nahrazen novým s polygonálním závěrem; k bokům presbytáře přistavěny kaple s oratořemi v patře; klenby, portály a okna těchto nově vzniklých částí patrně soudobé. Vyzděno bylo pravděpodobně 2. patro věže. Po cibulové báni zůstal základový rošt; okna tohoto podlaží soudobá se zdivem; do půdy lodi prolomený odtud vstup; v přízemí věže asi prolomený vstup z exteriéru a do lodi; stěny lodi nadezděny a opatřeny novou korunní římsou; dozděny cípy západního štítu lodi; prolomená nová okna lodi; přeřešený vítězný oblouk; zrušený severní portál lodi.Zbytky barokního stropu lodi patrné v podkroví (výběh fabionu a profilovaný pásek pod ním). Krov z 1. poloviny 18. století zůstal nad presbytářem a oratořemi; stropy oratoří asi ze stejné doby; kruchta se schodišťovým přístavkem patří asi také této přestavbě.

Někdy kolem poloviny 19. století došlo k dalším větším zásahům – zřejmě nadezděno 3. patro věže a vztyčena báň, postavený strop nad 1. patrem věže, zvonová stolice, zvýšena střecha nad západní částí presbytáře, v lodi provedený nový strop a krov (odstraněny pozednice staršího krovu a odbourány části římsových nadezdívek) a sanktusník nahrazený novou konstrukcí. Až tehdy možná přistavěna sakristie (na dodatečnost snad poukazuje obrácení ostění západního portálu, který patří 18. století) a zazděno okno na kruchtě. Výklenek s P. Marií Lurdskou asi až z konce 19. století. Příčky oddělující oratoř od schodiště byly postaveny možná až ve 20. století.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz