Hrabůvka (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Hrabůvka (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Hrabůvka se rozkládá v nadmořské výšce 305 až 345 m n. m. pod vrchem Hůrka (443mnm) v malebném pomezí dvou geomorfologických celků.
Severní část náležící k Nízkému Jeseníku, podcelek Oderské vrchy, okrsek Boškovská vrchovina tvoří spodokarbonské sedimenty jako jsou břidlice, prachovce a droby. Jižní část příslušící do Moravské brány, podcelek Bečevská brána, okrsek Jezernická pahorkatina pak zde zastupují mladotřetihorní až čtvrtohorní jíly a spraše.
Obec spadá do povodí Bečvy, které zde odvodňuje Uhřínovský potok, protékající celým katastrem a vlévající se v Drahotuších do řeky Bečvy a částečně pak Radíkovský potok vlévající se do Uhřínovského potoka u výletiště v rekreační oblasti zvané Kunzov.
Nejstarší písemná zmínka o osídlení pochází z roku 1371, kdy je nazývána jako „William Habruowkam“.
Místa původního osídlení situované mimo současnou zástavbu, v lesích nad obcí, nesou dodnes patrné stopy lidské činnosti.
Traduje se, že název Hrabůvka pochází od porostů habrů, které zde spolu s porostem dubů v původních lesích převažovaly. Jiná verze odvozuje historický název od rolnického nářadí, hrábí, zobrazených na pečeti obce z roku 1766. Oba symboly se pak spolu objevují v podobě v tzv. dvojnásobně mluvícího současného znaku obce.
Místní kronika datuje první písemné zmínky o obci rokem 1530 a rokem 1569, kdy zde doloženě žilo 14 obyvatel.
Rozhodujícím mezníkem v historií bylo na přelomu 18. a 19 století otevření kamenolomu, který se stal a dodnes zůstal významným dodavatelem moravské droby. Těžba a zpracování kamene pak změnila ráz této původní ryze zemědělské obce a umocnila její rozvoj.
V současné době žije na katastru obce o rozloze 306 ha okolo 340 obyvatel.

Ze zajímavých míst je třeba uvést dřevěnou zvoničku u domu č.p. 5, kamenný kříž z r. 1907, sochu Sv. Anny u domu č.p. 64, kamenný kříž v západní části obce a soukromý pseudogotický hrádek Kunzov z počátku minulého století ležící na rozhraní s Radíkovským katastrem.
V nedalekém okolí (do 1 km) nabízíme návštěvníkům možnost občerstvení ve dvou obchůdcích a třech hospůdkách, s ubytovací kapacitou v jedné z nich.
K rekreačnímu sportování a relaxaci lze využít několik přírodních, upravených i neupravených ploch a po dohodě s provozovatelem i prostor sportovní osady „Svačinka“ kde se mimo jiné každoročně v červenci pořádá již tradiční turnaj v nohejbale a to dokonce i s mezinárodní účasti. K propagaci naší obce patří i úspěšné šipkařské družstvo s exotickým názvem AJTAKRAJTA.
Mezi vyhledávanou aktivitu návštěvníků patří procházky v okolních lesích spojené nejen s hezkými a dalekými výhledy, ale i se sběrem lesních plodů, hub a případně s koupáním v přírodním koupališti zatopeného lomu v nedalekém Olšovci.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz