Havíøská bouda (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Havíøská bouda (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Nad mìstem Kutná Hora stojí na svahu vrchu Kaòk v nadmoøské výšce 320 metrù zajímavá kamenná vìž. Tøicetimetrová rozhledna se tyèí nad Kutnohorskými vinicemi, Malínem a Hlízovem. Místo nebylo vybráno náhodnì. Pùvodnì se zde nacházel objekt hájovny z poèátku 19. století. V roce 1895 obec Kutnohorská pøestavìla hájovnu na výletní restauraci. Následovaly další pøestavby, jelikož na kaòkovských vrších byl pøedevším o víkendech a o svátcích rušný spoleèenský život. Avšak po druhé svìtové válce zaèal zájem o výletní restauraci upadat a nakonec nìkdy v 50. letech 20. století byla restaurace uzavøena. Ještì pøibližnì do 70. let tohoto století zde bydlel hajný.

Rozhledna nabízí díky svému umístìní a celoplošnému prosklení nevídaný rozhled do celého kraje. Nejprve pozoruji Kutnou Horu a její krásné památky, poté vyhledávám v lese schovanou perlu empírové architektury - Zámek Kaèina, pøehlédnout se nedá ani mìsto Kolín i nedaleký Starý Kolín èi mnoho dalších jistì také pùvabných mìsteèek a vesnic v okolí. Vidím pøed sebou také kopce a kopeèky, které splývají v jedno krásné pohoøí, okrajovou èást Železných hor. O své místo se také v dáli hlásí elektrárna Chvaletice a za pøíznivých podmínek a dobrého poèasí by mìly pozorovány i Krkonoše. Èlovìk by mohl psát a rozepisovat se, jelikož je toho vidìt opravdu mnoho. Kruhový rozhled je prostì 360°. I když na této rozhlednì mi to pøipadá ještì o nìjaký ten stupínek víc. Ale asi to bude tím, že jsem se prošel nìkolikrát dokola. Souèástí rozhledny, která byla postavena z kyklopského zdiva, se stala i kavárna se ètyøiadvaceti místy. S objektem dále sousedí restaurace v hornickém stylu a penzion. Tomu, kdo nechce nebo nemùže absolvovat výstup na vrchol rozhledny po 144 schodech, je k dispozici moderní výtah. Jedná se tudíž o jednu z prvních rozhleden, která má bezbariérový pøístup.

Na rozhlednu je možno si udìlat hezký tøi kilometry dlouhý výlet z centra Kutné Hory (po modré turistické znaèce), kam se èlovìk dopraví bez problémù vlakem, autobusem èi vlastním vozidlem. Až k rozhlednì lze také zajet autem nebo na kole.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit








zdroj: www.KrasneCesko.cz