Havířská bouda (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Havířská bouda (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Nad městem Kutná Hora stojí na svahu vrchu Kaňk v nadmořské výšce 320 metrů zajímavá kamenná věž. Třicetimetrová rozhledna se tyčí nad Kutnohorskými vinicemi, Malínem a Hlízovem. Místo nebylo vybráno náhodně. Původně se zde nacházel objekt hájovny z počátku 19. století. V roce 1895 obec Kutnohorská přestavěla hájovnu na výletní restauraci. Následovaly další přestavby, jelikož na kaňkovských vrších byl především o víkendech a o svátcích rušný společenský život. Avšak po druhé světové válce začal zájem o výletní restauraci upadat a nakonec někdy v 50. letech 20. století byla restaurace uzavřena. Ještě přibližně do 70. let tohoto století zde bydlel hajný.

Rozhledna nabízí díky svému umístění a celoplošnému prosklení nevídaný rozhled do celého kraje. Nejprve pozoruji Kutnou Horu a její krásné památky, poté vyhledávám v lese schovanou perlu empírové architektury - Zámek Kačina, přehlédnout se nedá ani město Kolín i nedaleký Starý Kolín či mnoho dalších jistě také půvabných městeček a vesnic v okolí. Vidím před sebou také kopce a kopečky, které splývají v jedno krásné pohoří, okrajovou část Železných hor. O své místo se také v dáli hlásí elektrárna Chvaletice a za příznivých podmínek a dobrého počasí by měly pozorovány i Krkonoše. Člověk by mohl psát a rozepisovat se, jelikož je toho vidět opravdu mnoho. Kruhový rozhled je prostě 360°. I když na této rozhledně mi to připadá ještě o nějaký ten stupínek víc. Ale asi to bude tím, že jsem se prošel několikrát dokola. Součástí rozhledny, která byla postavena z kyklopského zdiva, se stala i kavárna se čtyřiadvaceti místy. S objektem dále sousedí restaurace v hornickém stylu a penzion. Tomu, kdo nechce nebo nemůže absolvovat výstup na vrchol rozhledny po 144 schodech, je k dispozici moderní výtah. Jedná se tudíž o jednu z prvních rozhleden, která má bezbariérový přístup.

Na rozhlednu je možno si udělat hezký tři kilometry dlouhý výlet z centra Kutné Hory (po modré turistické značce), kam se člověk dopraví bez problémů vlakem, autobusem či vlastním vozidlem. Až k rozhledně lze také zajet autem nebo na kole.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit








zdroj: www.KrasneCesko.cz