Omice - Kostel sv. Jakuba Většího (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Omice - Kostel sv. Jakuba Většího (kostel) vzdálenost: 0 km

Filiální kostel zasvěcený patronu obce Omice - svatému Jakubu Většímu je postaven v románském slohu. Stavba je jednolodní, s plochým stropem, půlkruhovým závěrem a s přístavkem obdélné sakristie.  Apsida je vítězným polokruhovým obloukem oddělena od chrámové lodi kryté plochým stropem. Okna kostela jsou půkruhově zaklenuta. Hlavní průčelí je  na nárožích členěno pilíři. Vchod do kostela je pravoúhlý, nad ním je kruhové okénko. Střecha je sedlová, nad kněžištěm zvalbená. Nad průčelím čtyřboká věž - cibule, makovice a dvouramenný kříž. V apsidě jsou zazděná románská okénka. Materiálem kostela je cihla s omítkou. Střecha je pokryta plechovou krytinou.

Bývalý oltář s obrazem sv. Jakuba ve slohu barokovém byl postaven roku 1723 a obnoven roku 1835. Oltářní obraz byl namalován roku 1712. V roce 1908 byl pořízen nový ozdobný oltář, opět s obrazem sv. Jakuba, který namaloval akademický malíř Josef Mühl z Nové Paky. Oltář posvětil rosický farář 23. května 1908. Předchozí starobylý oltář byl předán do muzea v Brně. 

Před kostelem mezi lipami stojí železný kříž na kamenném podstavci s letopočtem 1876, věnovaný „na poděkování manžely Barborou a Kašparem Škodovými, majiteli rolnické usedlosti čp. 34.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz