Kornatice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Kornatice (obec) vzdlenost: 0 km

Kornatice a do nedávna se svými 89 obany patily mezi nejmenší sídla v eské republice. Nachází se v jihozápadní ásti okresu Rokycany, asi 10km jin od Rokycan a 18 km východn od Plzn. Krajina okolo Kornatic byla velmi oblíbená a vyuívaná obyvateli velkých mst k oddychu a odpoinku ji ve ticátých letech. Tato skutenost se odrazila na charakteru celé obce. Bohuel i v tom horším smyslu, nebo v sedmdesátých letech v ní byla direktivn zakázána bytová výstavba, co mlo za následek úbytek obyvatel a postupný úpadek. V devadesátých letech obec získala samostatnost a od té doby opt zaíná rst.

Pes všechny potíe se ivot v Kornaticích nikdy nezastavil úpln. Jak bylo díve na venkov nutné, tedy zdarma, obané postavili poární zbrojnici a prodejnu, pestavli kulturní dm a víceúelovou poární nádr a provedli mnoho dalších úprav a staveb, které nám zlepšují ivot dodnes.

V roce 1999 probhla výstavba sportovního areálu se dvma antukovými kurty a stavba dtského hišt. Zásti dodavatelským zpsobem a hlavn svépomocí oban, protoe finanní monosti obce jsou velmi omezené. Vedlejší stodola byla obcí odkoupena a je postupn pestavována na další, kryté kurty. V roce 2005 byla dokonena plošná plynofikace celé obce. Ve stejném roce zapoal prodej nových stavebních parcel "U kíku". Parcely byly zasíovány a prodej rozdlen do tí asových etap. Celkem zde má vyrst tém 50 nových rodinných domk.

V roce 2009 se poet obyvatel po tém 100letech dotkl hranice 150. Své ovoce tak pináší úsilí o zlepšení infrastruktury a výstavba nových rodinných domk. Tém všechny parcely U Kíku jsou prodány a oblast se postupn zapluje novými domy. Dokonena byla druhá etapa vodovodu, který zásobuje tém 3/4 obyvatel, chodník na zastávku D, rekonstrukce veejného rozhlasu a další projekty. Do budoucna se plánuje III.etapa vodovodu pro plné pokrytí zásobování vodou, rekonstrukce KD a Hasiské zbrojnice, pokraování výstavby chodník do ásti Uhry, rekonstrukce kapliky a další projekty.

V okolí naší vesniky je stále krásná píroda s tajemným kouzlem zaniklých osad a tvrzí a z keltského období. Je velmi oblíbena pšími i cyklisty, kteí vyuívají sí cest v lesním masívu, který se táhne od Tymákova okolo známého zámku Kozel a k Mirošovu. K poznání napomáhá i nauná stezka F.X.France a obec se stále pokouší rozšiovat sí znaených turistických tras.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz