Jezuitsk kolej - Kutn hora (historick budova)


Seznam lokalit v okol


historick budova Jezuitsk kolej - Kutn hora (historick budova) vzdlenost: 0 km

Dvoupatrovou budovu s pínými kídly vystavl v roce 1667 Giovanni Domenico Orsi. V panoramatu msta mla Jezuitská kolej úlohu, kterou chtli jezuité zaujmout v djinách msta. Umle navršenou terasu ped kolejí uzavela ze se 13 sochami svtc, které vytvoil v letech 1703 a 1715 laický píslušník ádu František Baugut. Po zrušení jezuitského ádu v roce 1773 slouila kolej vojenským úelm.

V roce 2004 byla zahájena rekonstrukce celého areálu. V souasnosti zde sídlí Galerie Stedoeského kraje - GASK.

Galerie Stedoeského kraje (GASK) je krajská instituce zamená na výtvarné umní 20. a 21. století. Byla zaloena v roce 1963 a v letech 1990–2009 existovala pod názvem eské muzeum výtvarných umní. Novou etapu a transformaci pvodní krajské instituce zahájila jako Galerie Stedoeského kraje v kvtnu 2009. Sídlo GASK se nachází v jedné z hlavních dominant msta Kutné Hory, v rozsáhlém objektu Jezuitské koleje, a je tak druhou nejvtší galerií v eské republice.

6. íjna 2012 byla otevena poslední ást zrekonstruované Jezuitské koleje – severní kídlo. První expozicí uskutennou v tchto prostorách byla výstava výrazného eského výtvarníka Ivana Sobotky (Advent 2012–únor 2013). Souástí rekonstrukce severního kídla je projekt nové – jezuitské knihovny, která integruje stávající knihovní fond, zamený na moderní a souasné umní, a zárove jej obohacuje o publikace z historie Jezuitské koleje. Architektonická jedinenost budovy a rozlehlost jejích prostor nám umouje navazovat na pvodní filosofii zakladatel Jezuitské koleje.

Návštvníkm je v prostorách galerie k dispozici psobivá kavárna architekta Miroslava Vaviny, specializované knihkupectví Bookshop, kde si mohou vybrat z ady publikací o výtvarném umní, prodejna souasného designu Designshop a Fashionpoint eských návrhá. Dti a rodie jist ocení autorský dtský koutek, realizovaný ve spolupráci s umlkyní Evou Koátkovou, laureátkou Ceny Františka Chalupeckého.

 

Bliší informace naleznete nana Facebooku https://www.facebook.com/gask.stredoceskehokraje. 

 

Výjimeným a obdivovaným místem je tzv. Refektá, který v minulosti slouil jako jídelna ádových bratí. V souasné dob je moné si prostor pronajmout pro konání významných spoleenských setkání. Zájemcm nabízíme i další dva konferenní sály. K tmto prostorám jsme nov získali také tzv. Barokní lékárnu v severním kídle se zrenovovanými stropními freskami. Lze rovn vyuít slueb místního cateringu.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit












zdroj: www.KrasneCesko.cz