Jezuitská kolej - Kutná hora (historická budova)


Seznam lokalit v okolí


historická budova Jezuitská kolej - Kutná hora (historická budova) vzdálenost: 0 km

Dvoupatrovou budovu s příčnými křídly vystavěl v roce 1667 Giovanni Domenico Orsi. V panoramatu města měla Jezuitská kolej úlohu, kterou chtěli jezuité zaujmout v dějinách města. Uměle navršenou terasu před kolejí uzavřela zeď se 13 sochami světců, které vytvořil v letech 1703 až 1715 laický příslušník řádu František Baugut. Po zrušení jezuitského řádu v roce 1773 sloužila kolej vojenským účelům.

V roce 2004 byla zahájena rekonstrukce celého areálu. V současnosti zde sídlí Galerie Středočeského kraje - GASK.

Galerie Středočeského kraje (GASK) je krajská instituce zaměřená na výtvarné umění 20. a 21. století. Byla založena v roce 1963 a v letech 1990–2009 existovala pod názvem České muzeum výtvarných umění. Novou etapu a transformaci původní krajské instituce zahájila jako Galerie Středočeského kraje v květnu 2009. Sídlo GASK se nachází v jedné z hlavních dominant města Kutné Hory, v rozsáhlém objektu Jezuitské koleje, a je tak druhou největší galerií v České republice.

6. října 2012 byla otevřena poslední část zrekonstruované Jezuitské koleje – severní křídlo. První expozicí uskutečněnou v těchto prostorách byla výstava výrazného českého výtvarníka Ivana Sobotky (Advent 2012–únor 2013). Součástí rekonstrukce severního křídla je projekt nové – jezuitské knihovny, která integruje stávající knihovní fond, zaměřený na moderní a současné umění, a zároveň jej obohacuje o publikace z historie Jezuitské koleje. Architektonická jedinečnost budovy a rozlehlost jejích prostor nám umožňuje navazovat na původní filosofii zakladatelů Jezuitské koleje.

Návštěvníkům je v prostorách galerie k dispozici působivá kavárna architekta Miroslava Vavřiny, specializované knihkupectví Bookshop, kde si mohou vybrat z řady publikací o výtvarném umění, prodejna současného designu Designshop a Fashionpoint českých návrhářů. Děti a rodiče jistě ocení autorský dětský koutek, realizovaný ve spolupráci s umělkyní Evou Koťátkovou, laureátkou Ceny Františka Chalupeckého.

 

Bližší informace naleznete nana Facebooku https://www.facebook.com/gask.stredoceskehokraje. 

 

Výjimečným a obdivovaným místem je tzv. Refektář, který v minulosti sloužil jako jídelna řádových bratří. V současné době je možné si prostor pronajmout pro konání významných společenských setkání. Zájemcům nabízíme i další dva konferenční sály. K těmto prostorám jsme nově získali také tzv. Barokní lékárnu v severním křídle se zrenovovanými stropními freskami. Lze rovněž využít služeb místního cateringu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit












zdroj: www.KrasneCesko.cz