Nekvasovy (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Nekvasovy (obec) vzdálenost: 0 km

V ranném rozbøesku naší vlasti k nám poèaly pronikat koèovné kmeny Keltù. Jejich pozornosti neušlo ani pohoøí Vráže. Vrážské pohoøí poskytovalo lovcùm pøístøeší a skalní útvary sloužily jako kamenné obìtní oltáøe. Na jeho úpatí se rozkládaly mohutné lesy a zde se krèilo o nìkolik století déle nìkolik malých pøíbytkù papøících vrchnosti.

Pøírodní náboženství - pohanství se u nás drželo dlouhá léta. Šlechta a církev svatá proti nìmu bojovala. K nejvìtším bojovníkùm proti pohanství patøil Vojtìch z rodu Slavníkovcù. Tento muž prošel dvakrát náš kraj, pøi jeho první návštìvì si všiml velkého nerostného bohatství. Proto se v okolí zaèal stavìt mohutný cisterciácký klášter. Kdekoliv si cisterciácký øád postavil klášter, v jeho blízkosti se vyskytovalo velké pøírodní bohatství. Jedna èást prùzkumných prací skonèila v okolí dnešních Nekvasov.

Severním smìrem na kopci Na Hùrce se vyskytovaly malé zlaté èástice. Pod dnešní obcí je prostor nazván Hoøejší díly, ten poskytoval mìdìné ložisko a drahé kameny. Za Bukovou horou v prostoru Èárky se vyskytovala støíbrná ruda a drahé kamení. Pod oblasí Nad Strání teèe Kovèínský potok, zde bylo nalezištì drahého kamení. Po potoce dojdeme pod vršek Valba, zde se tìžila mìdìná ruda. Dále se tìžilo v oblasi Vráže.

Na místì Nekvasov se døíve rozprostíraly velké pastviny. Na celém tomto území se nachálelo celkem 365 rybníkù.
Prùzkumníci z cisterciáckého kláštera si zde postavili malý srub. Na mnoha místech se nacházelo zlato, železná ruda, mìï, støíbro, grafit, polodrahokami a drahé kameny.
První tìžba v okolí Nekvasov zaèíná pøibližnì okolo roku 1200 našeho letopoètu. V blízkosti srubu stály chatrèe pastevcù. První správce, který zde zaèal stavìt dvùr, byl mnich z cisterciáckého kláštera. V roce 1420 èítal dvùr v Nekvasovech 12 staveb. Z blízkých dolù se do Nekvasov svážely natìžené kovy a nerosty, odtud do cisterciáckého kláštera. V nekvasovském dvoru se také pìstovaly potraviny a chovala potøebná zvíøata. Pìstovala se zde také vinná réva na vrchu Vinice.

V dubnu 1420 byl pøepaden nekvasovský dvùr Husity a vyplenìn. Podruhé v øíjnu 1421, potøetí v listopadu 1517.
V roce 1558 je uvádìn nekvasovský dvùr jako opuštìný, spadající pod panství Zelená Hora.
1584 pøechází do majetku Karla Švihovského z Rýzmberka. Dalším majitelem Nekvasov je pan Svojš z Velhartic, také patøily Nekvasovy k Lažanùm a Oselcùm.

Na poèátku 18. století bylo v Nekvasovech 12 sedlákù po 120 "stryších" polí.
Dominantou Nekvasov je kaplièka Sv. Prokopa. První kaplièka zde stávala roku 1203 a je spojená s dùlní èinností v této lokalitì. Po roce 1252 ji nahradila kaplièka z kamene. V roce 1478 kaplièku rozebrali Husité. V roce 1671 dochálzí k obnovení do dnešní podoby.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz