Dolce (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Dolce (obec) vzdlenost: 0 km

Obec leí v nadmoské výšce 452 metr, v hlubokém údolí mezi kopci Hrkou, Jindínem a Doleckým lesem. Dolce byly nejspíše zaloeny jako silniní ebíková ves s pravidelnou zástavbou, o em svdí i fakt, e vsí stále prochází hlavní silnice od Peštic do Nepomuka. Jméno získala obec pravdpodobn podle místa svého zaloení, jím je údolí Údolec, pozdji Dolec (prvotn singulárový tvar) a nakonec Dolce.

Dnešní podoby zaala obec nabývat v 18. století a úplná obnova byla pak dokonena mezi lety 1780 - 1789. Ke vsi dnes náleí "Anein dvr" (Agnes), jen obdrel jméno po hrabnce Anece Salm Reifeischeidové, která byla chotí Václava Jana Hennigara ze Seeberka. Jeden kilometr od statku se nachází osada Štíhlov, bývalá pohodnice "U Vávr", kde dnes stojí hájovna a nové hospodáské stavení "U Andres", vystavné v roce 1910.

V okolí kopce Hrka, východn od Dolc, leela ješt v roce 1239 ves Horka, která byla kvli morové epidemii srovnána se zemí. Peivší obyvatelé se pak usadili na území dnešních Dolc. Dkazem existence této osady jsou zbytky základových zdí v dnešním lese Dolcku a zasypané studny, z nich prýští mnohé prameny, tvoící zde nevysychající moály.

V roce 1504 vlastnil obec Jindich ze Skály a na Švihov, který majetek zddil po svém otci Ptovi. Po Jindichovi byl pojmenován pamtihodný vrch Jindín, leící jihozápadn od obce, vysoký 527 metr. Na nejvyšším bod píkrých skal Jindína, v míst zvaném "Na Políku", stával kdysi pravdpodobn Drslavický hrad.  

V 15. století, v dob husitských válek, byla ves zcela zpustošena a v roce 1481 stál ve vesnici ji jen dvr Otíka ze Špaova. Po husitských válkách se však mnoho obyvatel do vyplenných ddin zaalo vracet a znovu zakládat svá obydlí. V roce 1554 patila ves vtším dílem Václavu Švihovskému z Rýmberka, který jej pozdji postoupil Heraltovi Kavkovi íanskému na Mín. V roce 1568 byla tato vtší ást vsi ze skalského statku od švihovského panství oddlena a prodána Heraltem panu Šebestianovi z ían na Pestavlcích. V té dob byla ves pustá. Šebestian ji roku 1572 prodal veškerý majetek Janovi, nejstaršímu Chlumanskému z Pestavlk a na Újezd. Po jeho smrti se statek znovu rozdlil. Jeho syn Jindich Chlumanský ml ve svých rukou Skálu i s okolními vesnicemi. Po smrti odkázal své statky dcerám Albt a Katein, které Dolce spolen se statkem prodaly Bedichovi Švihovskému z Rýmberka a ze Švihova. Menší ást obce pak náleela ke statku horšickému, jen si roku 1556 nechal zapsat do zemských desek Jan Horšický z Horšic jako ddictví po pedcích. Tento díl pešel roku 1606 spolen se statkem Skalským a Újezdským ze syn Adama, Václava a Viléma Nebílovských z Drahobuzi na Bedicha Švihovského z Rýmberka a jeho manelku Johanku na Pešticích, kteí u vlastnili statek píchovický s vtší ástí Dolc. Tím došlo ke slouení obou díl obce.V roce 1600 odkoupil ves Dolce od Johanky Švihovské Jáchym Loubský z Lub a na eních za 300 kop. míš., ím byla ves na dlouhá léta pipojena k dolnolukavickému statku, na nm se v prbhu let vystídalo mnoho majitel. Rok 1618 je v djinách eských zemí nešastn zapsán, nebo byla tohoto roku zapoata ticetiletá válka. Bhem války bylo obyvatelstvo Dolc, ale i okolních mst a vesnic, mnohokrát vyhnáno ze svých domov, jejich majetky byly vydrancovány a mnoho jich také zemelo hladem, nouzí a "nepátelským meem". Ze tí milion obyvatel, kolik ped touto válkou ilo v echách, jich zbylo asi 800 tisíc. Nkteré osady tak zanikly úpln, z nkterých zstala jen ást a jiné byly po válce zcela obnoveny. Tehdy k dolnolukavickému statku náleely dv celé vsi a díly tí dalších ddin. Jedním z posledních majitel dolnolukavického statku byl v roce 1794 Hugo Damián Ervín Schönborn, jeho potomci statek dreli a do roku 1938, kdy dvr, zámek, pivovar a ást les odkoupil Ferdinand Veverka. Poslednímu z rodu Schönborn zstalo tak do roku 1945 z celého statku pouze 759 ha lesa.  

I. svtová válka v obci definitivn skonila 28. íjna 1918 a ji 17. ervna 1919 se v Dolcích konaly první volby do obecního zastupitelstva v osvobozené republice. Po válených útrapách zaali obyvatelé obce také znovu uvaovat o postavení svých obydlí, skupovali stavební místa a rekonstruovali obecní majetek. V roce 1921 byla prohloubena jedna z obecních studen vystavných v r. 1892, pestavn most nad rybníkem na cest k osad Štíhlov a 3.6. 1921 slavnostn odhalen pomník vnovaný padlým hrdinm. V roce 1923 byla v obci znovuobnovena Dlnická tlovýchovná jednota a zaloen spolek hasi. Významným datem pro celou obec je 18. leden 1924, kdy byla v Praze uzavena dohoda mezi Karlem Janem Schönbornem a zástupcem obce p. Antonínem Šmuclerem o vykoupení veškerých polí a budov panského dvora. V roce 1933 pak byly od hrabte odkoupeny i všechny polní cesty vetn osázených strom a pešly tím rovn do majetku obce. V roce 1930 byla v obci postavena nová kaple a následující léta jsou spojena s elektrifikací obce, zavedením telefonu, stavbou asfaltové silnice a v neposlední ad i vysázením zelen. Po II. svtové válce, roku 1952, zaala v obci pesvdovací akce o výhodách socializace vesnice s moností zaloení zemdlského drustva. To zde bylo, i pes nevli zdejších obyvatel, zaloeno ji v listopadu tého roku. Ke konci tohoto století zaznamenala obec rovn mnoho pevratných zmn. ivot ve vsi se v mnohém piblíil ivotu mstských lidí.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocen nvtvnk: 10.0000


zdroj: www.KrasneCesko.cz