Muzeum Františka Pravdy - Hrádek (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum Františka Pravdy - Hrádek (muzeum) vzdálenost: 0 km

Muzeum Františka Pravdy na zámku v Hrádku u Sušice zahájilo svou činnost v červnu roku 2010. Jak již napovídá název, zaměřuje se především na osobu Františka Pravdy (vlastním jménem Vojtěch Hlinka), významného autora knížek pro lid 2. poloviny 19. století. Je zde umístěna expozice liturgických předmětů a ornátů, které mají vztah k zámecké kapli, archeologické vykopávky z nejstaršího období historie Hrádku a dobové fotografie zámku.

 

Trasa prohlídky zámeckého areálu:

Vstupní prostor – hlavní zámecké schodiště – Muzeum Františka Pravdy – sezónní výstava - Soudní a Erbovní sál – kaple sv. Valburgy – zámecký park

Délka prohlídky: cca 45 minut

 

Expozice muzea Františka Pravdy je sestavena z exponátů zapůjčených sušickým Muzeem Šumavy, dobových exponátů, které František Pravda prokazatelně užíval, a nálezů dobových předmětů, které souvisí s působením Františka Pravdy v Hrádku nebo jeho dobu pamatují.

 

Hlavním bodem výstavy je Pravdův psací stůl a knihovna. Stůl je celodřevěný, zavírací s několika zásuvkami na psací potřeby. Je zdoben drobnou intarzií a typově zapadá do nábytkového slohu poloviny 19. století. Na stole jsou instalovány předměty související s Pravdovou spisovatelskou činností. Jsou to: kalamář na inkoust, porcelánový svícen, dobový výtisk jedné z jeho povídkových knih („Učitel z Milešovic“) a zejména originální Pravdův děkovný rukopis věnovaný obci Hrádku za jmenování čestným občanem obce. Na horní polici stolu se nachází originální dřevěné stolní hodiny s namalovaným rodným domem spisovatele na ciferníku. Odkládací místo ve stole je vyplněno několika dobovými výtisky původních vydání Pravdovo knih. Ostatní dochované knihy jsou vystaveny v zasklené knihovně vedle stolu. V knihovně můžeme rovněž vidět některé dobové církevní textilie a originální fotografie ze spisovatelova pohřbu roku 1904.

V jedné z vitrín je vystaven soubor portrétních fotografií ukazujících podobu spisovatele v několika životních etapách.

 

Velkou část expozice zaujímá ucelená kolekce církevního liturgického textilu datovaného od 2. poloviny 17. století do první poloviny 20. století, nainstalované ve skleněných vitrínách podél zdi. Jedná se o unikátní soubor dobových ornátů používaných při bohoslužbách a slavnostních církevních příležitostech.

 

Z nich si zmínku určitě zaslouží ornát ušitý ve 20. století s využitím hodnotné výšivky z 2. pol. 17. století. Dále následuje soubor barokních ornátů a dalmatik s příslušenstvím (štoly, manipuly, bursa, vellum) zhotovený z brokátů a výšivek, patřících do 2. pol. 18. století.

 

V expozici je barokní dřevěná skříň nalezená na zámku. Skříň patrně sloužila k uskladnění ornátů a dalších kněžských potřeb používaných k provozu zámecké kaple.

 

Součástí muzea je přilehlá oratoř zámecké kaple, do které vede jediný vstup původními dubovými dveřmi z muzea. V oratoři jsou k vidění originální pohřební parte posledního hrádeckého pána – barona Bohumila Henneberg – Spiegella a jeho ženy hraběnky z Harrachu. Oratoř umožňuje nahlédnout do prostoru kaple a prohlédnout si její hodnotnou výzdobu.

 

V muzeu jsou rovněž vystaveny dvě dřevěné polychromované sochy nalezené v zámecké kapličce v parku. Jedná se o sochy Sv. Václava a Sv. Jana Nepomuckého. Sochy jsou před restaurováním a lze je datovat do 1. poloviny 18. století. Ostatní nábytek a doplňky svým původem spadají do doby působení Františka Pravdy v Hrádku. Nemůžeme však s jistotou určit jeho přímou souvislost s nimi. Ve vitrínách uprostřed místnosti muzea jsou zpřístupněny další předměty týkající se historie obce, zámku a zámecké kaple Sv. Valburgy.

 

Muzeum namátkou nabízí tyto exponáty:

· nálezy keramických střepů spojených s nejstaršími dějinami Hrádku,

· torza kachlových kamen (od renesance po klasicismus),

· monstrance zámecké kaple sv. Valburgy zhtovená ze zlaceného stříbra (2 pol. 18 století),

· zlacený stříbrný kalich s pouzdrem (2. pol. 18. stol.),

· relikviář svaté Valburgy, uvnitř se nachází medailon se šestiúhelníkovým ústřižkem ze šátku světice, která žila pravděpodobně v rozmezí let 710 – 777 až 779. Relikviář pochází z 2. pol. 18. století, je stříbřený a původně byl umístněn na oltáři kaple,

· praporec z 2. pol. 19. století, pacifikál z 2. pol. 18. století, zlacený, doplněný polodrahokamy s koženým pouzdrem, kostelní svícen zhotovený ze dřeva, doplněný cínovými prvky, původně stříbřený z 18. století, kadidelnice z 1. pol. 19. století,

· dvě zdobné kartuše původně umístněné na svatostánku, první zlacená na lesk v podobě paprsků byla upevněna za relikviářem sv. Valburgy. Druhá, která zdobila spodní část, nám odhaluje původní podobu části mobiliáře - užití leštěné (polírovací) běli se zlatem na lesk,

· zámky z 2. pol. 18. století patřící původně do inventáře kaple,

· staré fotografie dokumentující původní život a vývoj obce v dějinách času.

 

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz