Vodárenská věž - Praha 8 (technická zajímavost)


Seznam lokalit v okolí


mlýn, hamr, technická zajímavost Vodárenská věž - Praha 8 (technická zajímavost) vzdálenost: 0 km

Libeňská vodárenská věž je cenným dokladem vodárenství a zároveň příkladem kvalitní průmyslové architektury z přelomu 19. a 20. století. Byla postavena podle projektu Kanceláře vodárenského královského hlavního města Prahy v r. 1904, stavitelem Františkem Schlafferem. Stavba je 42 metrů vysoká, vyrůstající z osmibokého soklu z kyklopského zdiva.

V důsledku zřízení vodohospodářských zařízení pro nově budované sídliště „Severní město“ byl vodojem vyjmut ze zásobovacího systému a nahrazen trvale čerpacími stanicemi Pod Mazankou, Kobylisy a Ládví I. a II.   

Koncem 60. let byl objekt vzhledem ke svému havarijnímu stavu nákladem Pražských vodáren zrenovován, ovšem touto rekonstrukcí utrpěla horní část věže, kde byla odstraněna  bohatá členitost fasády. Od té doby věž s přilehlou zahradou jen pustla a chátrala, protože se pro ni nenašlo vhodné využití.

Areál vodárenské věže doplňuje železobetonový plot s průhlednou výplní mezi pilířky z r. 1938, s původními kovanými vraty. Tento památkově chráněný objekt vodárenské věže byl prohlášený Ministerstvem kultury v r. 1991 za kulturní památku.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 9.0000



zdroj: www.KrasneCesko.cz