Kostel sv. Bartoloměje - Rumburk (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Bartoloměje - Rumburk (kostel) vzdálenost: 0 km

Existence kostela je zmiňována již v roce 1388. Další zmínka pochází z roku 1545, kdy je uvedeno, že stavbu (pravděpodobně na místě původního dřevěného kostelíku) provedl Georg von Schleinitz. Stavbu provází různé domněnky o jejím vývoji, ale žádná nebyla dosud prokazatelně potvrzena, či vyvrácena odpovídajícím průzkumem.

V letech 1624 a 1744 byl kostel poškozen velkým požárem, ale vždy se dočkal opravy. V roce 1874 pak došlo k velké opravě, jejímž výsledkem byla současná novorománská podoba. Do konce 16. století sloužil kolem kostela městský hřbitov, který byl následně přemístěn do prostoru nynějšího parku přátelství (vedle kostela stojí velký kříž z tohoto hřbitova). Od svých prvopočátků sloužil kostel jako farní chrám.

Koncem 20. století byla zahájena celková oprava kostela, která pokračuje do dnešní doby. Kostel je přístupný k nahlédnutí přes předsíň. V kostele se konají pravidelně mše a několikrát v roce kulturní akce.

Jednolodní kostel ukončený pětibokým presbytářem, k němuž je přistavěna věž a kaple sv. Jana Nepomuckého na jihu byl postaven v 16. stol. na místě středověké stavby a v průběhu 18. stol. přestavěn. Na jeho východní straně se nalézají barokní náhrobníky.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz