Pivovar Holba - Hanušovice (technická zajímavost)


Seznam lokalit v okolí


mlýn, hamr, technická zajímavost Pivovar Holba - Hanušovice (technická zajímavost) vzdálenost: 0 km

Historie

V roce 1874 založil Josef Mullschitzký moderní parní pivovar se sídlem v Hanušovicích s názvem Brauerei von Mullschitzký & Comp. zu Hannsdorf - Halbseit. První várka piva byla uvařena 28. prosince téhož roku a kapacita pivovaru tehdy dosahovala 40 000 věder, což představovalo 22 400 hl. V roce 1882 došlo k přejmenování firmy na Brauerei von Chiari & Co. zu Hannsdorf - Halbseit.

Počátek 20.století pivovaru kromě obchodních úspěchů přinesl i zásadní změny. V roce 1906 byla v souvislosti s potřebami koncentrace výroby a navýšení kapitálu veřejná obchodní společnost Karla Chiariho načas rozpuštěna, nově konsolidována a její majetek byl převeden na nově vytvořenou akciovou společnost Nordmährische Brauerei und Malzfabrik, Aktiengesellschaft in M. Schönberg.

V prvních letech 20.století společnost produkovala několik druhů piv: Hannsdorfer Pils, Kaiser Märzen, Sudetenbräu, Johnsdorfer Bock, Porter.

Období rozkvětu pivovaru přerušila až první světová válka. V roce 1917 došlo k výraznému poklesu produkce, které trvalo až do období oživení poválečné ekonomiky. V roce 1918 se mění název pivovaru na Severomoravský pivovar a sladovna, akciová společnost v Šumperku.

V průběhu 2.světové války fungoval pivovar bez přerušení výroby. Válku provázel pokles produkce, která v roce 1945 představovala 50 tisíc hl piva.

V roce 1948 došlo k zestátnění pivovaru a založení samostatného Hanušovického pivovaru, n.p. Hanušovice. Později došlo k jeho spojení s litovelským pivovarem v Severomoravské pivovary, národní podnik, Litovel.

Od června 1960- 1990 se hanušovický pivovar stává součástí Severomoravských pivovarů, n.p. Přerov.

Svým zákazníkům tehdy nabízel tři druhy piva, Hanušovické pivo 8° , Hanušovické pivo 10° a Hanušovický ležák 12° , z nichž si největší oblibu tehdy stabilně držela desítka, která tvořila většinu produkce. V roce 1984 dochází k rozšíření sortimentu o legendární Šerák 11°.

Současnost

K důležitým mezníků současnosti patří objevení podzemního pramene přímo v areálu pivovaru, která od roku 1990 slouží jako hlavní zdroj mimořádně kvalitní vody pro výrobu piva. V roce 1995 pivovar zahájil výstavbu čistírny odpadních vod s kapacitou pokrývající i potřeby města Hanušovic. Její dokončení v roce 1997 výrazně zlepšilo čistotu vody řeky Moravy. V roce 2000 a 2003 proběhla modernizace varny, kterou i nadále zdobí původní měděné varné nádoby ze 30. let minulého století. Varna je vybavena moderní technologií, která zajišťuje klasický proces vaření na 2 rmuty. V roce 2002 došlo k obnově původních pivovarských rybníků. Jde o významný ekologický projekt, který se významně podílí na zachování ekologie krajiny. Díky němu nyní v rybnících a jejich okolí znovu žijí např. skokan hnědý, ropucha obecná, čolek horský, užovka obojková, vzácný ledňáček i další chránění živočichové. Holba je součástí pivovarnické skupiny se sídlem v Přerově, do které dále patří pivovar Litovel a Zubr.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000


zdroj: www.KrasneCesko.cz